Eveniment

Poliția Teleorman: Procesul de votare a început fără probleme deosebite în judeţ

Cele 344 de secții de votare din Teleorman s-au deschis, duminică, la ora 07.00 și, până în prezent, nu au fost semnalate probleme deosebite în derularea procesului electoral, transmite Poliția Teleorman. Potrivit sursei citate, la o secție de votare din Călineşti, un membru al comisiei a reclamat faptul că sunt persoane care influenţează alegătorii să voteze cu un anumit partid. În urma verificărilor, poliţiştii au stabilit că sesizarea nu se confirmă, iar reclamantul a fost sancţionat pentru că a apelat în mod nejustificat la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

“Procesul de votare a început fără probleme deosebite în judeţul Teleorman. Până la acest moment nu au fost sesizate incidente care să fi afectat desfășurarea votului.

La o secție de votare din comuna Călineşti, un membru al comisiei a reclamat faptul că sunt persoane care influenţează alegătorii să voteze cu un anumit partid. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că sesizarea nu se confirmă, reclamantul fiind sancţionat conform OG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă.

Conform legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligația să ia toate măsurile pentru a asigura corectitudinea operaţiunilor de votare și pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. În ceea ce privește menținerea ordinii, atribuțiile președintelui secției de vot se întind și în afara localului de vot, pe o distanţă de 50 de metri.

În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi, și de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

Sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei. Cu aceeași amendă se sancționează continuarea propagandei electorale.

Reamintim că sunt interzise comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în zona de protecție a secției de votare, respectiv în limita celor 50 de metri.

Şi în cadrul acestui proces electoral se utilizează Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Alegătorii și toate celelalte persoane implicate în procesul electoral trebuie să respecte măsurile speciale de protecție stabilite în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât să fie evitată răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Persoana care votează  fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Precizăm că și tentativa la infracţiunile electorale se pedepseşte.

Pe parcursul întregii zile, vă vom ține la curent cu misiunile desfășurate de structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne în contextul procesului electoral și cu modul de soluționare a sesizărilor”, a precizat inspector principal Daniela Pășu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Teleorman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.