Eveniment

Poliția explică modul în care se pot deplasa persoanele fără permis în starea de urgență

Situațiile în  care persoane fără permis de conducere trebuie să se deplaseze de acasă la serviciu și înapoi ori pentru unele urgențe medicale sunt numeroase, iar aplicarea măsurilor restrictive din ordonanțele militare a pus mulți oameni în dificultate. Aparent, la o trecere în revistă a motivelor pentru care o persoană poate părăsi locuința, nu apare și cel prin care soțul/soția/ parintele/copilul poate juca rolul de șofer pentru membrul familiei care nu deține un permis de conducere. Astfel că persoana fără permis ar fi nevoită să folosească mijloace de transport în comun, taxi, bicicletă sau trotineta electrică. Este lesne de înțeles că o persoană este mult mai expusă atunci când se deplasează cu un taxi sau cu un autobuz, decât daca s-ar deplasa cu mașina familiei, însă cum regula e regulă, iar amenzile curg, oamenii de bună credință au respectat măsurile impuse. Însă întrebările pe acest subiect, unele mai mult decât justificate, și-au făcut rapid apariția.

Iar luni, Poliția Româna a explicat, printr-o postare pe pagina de Facbook a instituției, cum se pot deplasa persoanele care nu dețin permis de conducere și ce nume trebuie să completeze în declarația pe proprie răspundere conducătorul auto.

„Întrebare: Pot să-mi transport cu mașina soția/soțul la/de la serviciu?

Răspuns: Dacă apreciați că motivul deplasării este unul justificat, puteți face acest lucru completând declarația pe proprie răspundere raportat la prevederea din art.1 litera d din Ordonanța Militară nr. 3 din 2020 (deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie).

După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță.

O astfel de situație ar putea fi justificată dacă nu există mijloace de transport în comun sau dacă riscul expunerii la infectare este mai mare (deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de așteptare în stații, etc)”, transmite Poliția Româna, prin postarea de pe rețeaua de socializare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.