Social

Polițele Euroins, valabile până pe 8 decembrie 2023

Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus prelungirea termenului de valabilitate a polițelor EUROINS Romania cu 90 de zile. Ca urmare, Ministerul Finanțelor a publicat, săptămâna trecută, un proiect de ordonanță de urgență în acest sens. Decizia a fost luată în contextul în care foarte puțini clienți EUROINS și-au denunțat polițele până acum, fapt ce ar putea determina un blocaj în piață la începutul lunii septembrie.

Astfel, asigurările vor mai fi valabile până pe 8 decembrie 2023, cu excepția celor de garanții, care rămâne active până pe 7 februarie 2024.

Noul termen urmează să fie aprobat de Guvern prin Ordonanță de Urgență.

Proiectul de ordonanță conține un articol unic: “Pentru polițele de asigurare/reasigurare, încheiate de societățile de asigurare/reasigurare aflate în procedură de insolvență în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de zile, prevăzute la art. 262 alin. (32 ) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 466 din 25 iunie 2014, cu modificările și completările ulterioare, se prelungesc cu 90 de zile”.

“Încetarea de drept în perioada imediat următoare a unui număr foarte mare de contracte de asigurare, îndeosebi de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto RCA ca urmare a deschiderii procedurii de faliment la o societate de asigurare cu cotă ridicată de piață pe segmentul RCA, corelată cu o serie de factori conjucturali, comportamentali și structurali, poate avea efecte negative concretizate în principal în scăderea gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a parcului național auto, cu încălcarea obligațiilor ce îi revin României din aplicarea legislației europene, și, prin efectul de propagare, afectarea altor ramuri ale economiei naționale”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.