Social

Poliomielita, boala considerată eradicată, din nou în atenţia epidemiologilor – Lipsa vaccinării a dus la apariţia de noi focare

vaccin-Lipsa de conştientizare de către populaţie a importanţei vaccinării poate transforma ţara noastră în “leagănul” unor boli considerate eradicate, una dintre cele mai expansive fiind, în prezent, poliomielita. Preşedintele celei de-a III-a ediţii a Conferinţei Naţionale de Sănătate Publică,Emilian-Damian Popovici, crede că una dintre principalele cauze care fac populaţia să evite tot mai mult vaccinarea este atât lipsa unei informări oficiale corespunzătoare a acesteia despre importanţa vaccinării, dar şi pentru că există o campanie de dezinformare permanentă pe internet.Dacă până nu de mult, cu această maladie se mai confruntau câteva ţări din spaţiul afro-asiatic, în ultimii ani, au apărut focare şi în alte zone ale Orientului Apropiat, de unde mii de persoane se refugiază în Egipt şi Turcia, o destinaţie de vacanţă aprecizată de mulţi europeni, aspect care face ca virusul să fie dus mai departe, în alte zone.

Măsuri cu privire la răspândirea acestui virus s-au luat şi la nivelul DSP Teleorman. Astfel, într-un comunicat ai DSP Teleorman se arată că “urmare a declarării în data de 5 mai 2014 de către OMS a urgenţei de sănătate publică de importanţă internaţională (USPII) privind riscul de răspândire a virusului polio sălbatic, DSP TELEORMAN a implementat un plan de măsuri”. Astfel, printre măsurile dispuse de DSP Teleorman se numără verificarea antecedentelor vaccinale a copiilor cu vârsta între 13-23 luni, care nu au primit toate dozele de VPI până la 31.05.2014, solicitarea de verificare fiind trimisă către medicii de familie în format electronic, estimarea numărului de copii nevaccinaţi sau incomplet vaccinaţi cu vârsta între 2-6 ani născuţi între 01.01.2008 şi 31.05.2012, solicitarea fiind de asemenea, trimisă medicilor de familie. Pentru ambele solicitări medicii au termen de răspuns data de 10 iunie 2014.

Tot în planul de măsuri dispus de DSP se face o estimare a dozelor de vaccin polio necesare la nivelul judeţului Teleorman pentru recuperarea copiilor estimaţi de către medicii de familie. La nivelul DSP Teleorman există un stoc de peste 3.700 doze vaccin.

Totodată, se va recurge la recuperarea restanţierilor la vaccinarea VPI prin campania de tip “CATCH-UP” care se va desfăşura până pe 15.01.2015, începând cu 15.06.2014, şi toate persoanele care calatoresc în Afganistan, Camerun, Guinea, Ecuatoriala, Etiopia, Iraq, Israel, Nigeria, Pakistan, Somalia şi Siria, indiferent de durata călătoriei sau scopul acesteia,vor fi vaccinate antipoliomielitic.

Pentru vaccinare se recomandă o doză de VPI cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau dacă plecarea este de urgenţă, persoana se vaccineazăînainte de plecare şi va fi consemnat în Certificatul de Vaccinare (anexa 6 IHR 2005) care va fi document de călătorie.

Pentru călătorii din ţările la risc menţionate, care intră pe teritoriul judeţului Teleorman, se recomandă o doză de vaccin antipolio pentru adulţi dacă nu au fost vaccinaţi în ţara lor, iar copii vor fi vaccinaţi conform vârstei. “Activitatea va fi permanentă până la noi ordine”, se mai arată în comunicatul DSP.Medicii de familie vor anunţa de urgenţă DSP Teleorman şi vor solicita vaccin VPI pentru călătorii din ţările la risc de poliomielită, ca de altfel şi RAPI (Reacţiile adverse postvaccinale) se raportează imediat conform HG 589/2007 si OMS 1466/2008.Fişa unică de raportare a bolilor transmisibile va fi trimisă urgent la DSP Teleorman – Epidemiologie, pentru orice fel de RAPI. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.