Social

Policlinica din Alexandria, degradare, mizerie şi frig FOTO

10744391_734112950003712_179781190_oMizerie, scaune rupte, pereţi scorojiţi şi toalete mai mult sau mai puţin curate. De asta au parte pacienţii care ajung la Policlinica din centrul municipiului, dar şi medicii care lucrează zi de zi în aceste spaţii. De starea deplorabilă a spaţiilor comune toţi sunt de vină şi nici unul, ar fi de vină medicii care au cabinete în clădire că nu se ocupă de renovare, ar fi de vină administratorul clădirii, cel care o deţine în patrimoniu, ar fi de vină autorităţile locale, ar fi de vină Spitalul Judeţean, cel căruia îi aparţine Policlinica. În concluzie, toţi sunt de vină, însă dacă vina nu este probată, atunci toţi beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, şi dacă nimeni nu spune concret cine este vinovat de starea de degradare accentuată în care se află acum Policlinica din Alexandria şi cine trebuie să o renoveze, atunci nici unul dintre cei care îşi desfăşoară activitatea în clădirea cu pricina nu depune nici un minim efort în a da măcar cu o mână de var.

Dacă spaţiile de consultaţie şi tratament se prezintă în condiţii acceptabile, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre holurile de aşteptare sau grupurile sanitare. Mobilierul este în stare avansată de degradare, căile de acces sunt parţial iluminate, pacienţii tremură pe holurile neîncălzite, băile sunt insuficiente, iar geamurile din spaţiul comun sunt fie sparte, fie nu se mai închid cum trebuie. Problema este una de management, asta pentru că acolo unde spaţiile au devenit private ori au fost concesionate, este vorba de cabinetele medicale, nu sunt probleme, cabinetele medicale, în spaţiul lor, respectă toate normele sanitare şi îşi creează propriul confort, după bunul plac, îndeplinesc condiţiile de autorizare şi funcţionare. Problemele se întâlnesc la spaţiile comune, pentru că nu există o formă de asociere a medicilor, nu există o înţelegere între administratorul public şi cabinetele medicale sau un administrator desemnat, care să se ocupe de renovarea şi întreţinerea clădirii, în principal, şi să ofere condiţii optime pentru tratament şi, mai ales, în sălile de aşteptare, pacienţilor, cei care, din banii lor contribuie la sănătate. Din nefericire, nimeni nu investeşte în reabilitarea acestor spaţii, iar DSP, deşi cunoaşte starea de degradare a clădirii, nu deţine pârghiile necesare pentru a-i determina să facă acest lucru.

Clădirea a fost, la un moment dat, doar în administrarea autorităţii publice locale, însă cea mai mare parte a spaţiilor medicale existente în Policlinică au fost vândute ori concesionate medicilor care oferă aici consultaţii şi tratamente. Dacă cei mai mulţi dintre medici şi-au montat uşi noi, au schimbat tâmplăria veche cu cea din geam termopan, şi-au igienizat cabinetele medicale, le-au dotat cu aparatură modernă, au montat aparate pentru aer condiţionat, s-au racordat la reţeaua de gaze şi şi-au montat centrale pentru încălzirea cabinetelor, în spaţiile comune degradarea este la ea acasă. Degradarea te întâmpină încă de la intrare, unde pe exteriorul clădirii, în loc de tencuiala care a căzut, s-a instalat mucegaiul, iar crăpăturile au început să apară, pe uşile de acces, mari şi impozante, vopseaua a căzut, iar rugina i-a luat locul. Odată ce pătrunzi în clădire, constaţi debusolat că şi interiorul este la fel de neplăcut şi neprimitor. Zidurile, cândva vopsite, sunt nevăruite de ani buni, şi la fel ca şi tavanele, au vopseaua cojită, caloriferele ruginite şi nefuncţionale sunt pline de mizerie şi păienjeni. La etajele unde sunt cabinetele medicale, pe partea cu acestea, pereţii care aparţin cabinetelor sunt vopsiţi, sunt văruiţi şi curăţaţi. Pe hol, spaţiul comun, care aparţine Policlinicii, şi despre care medicii susţin că nu are nici o treabă cu spaţiile închiriate sau cumpărate de ei, dar pe care zilnic ei circulă şi, mai mult, pe care aşteaptă pacienţii, cei de pe urma cărora medicii iau bani, este într-o stare extrem de degratată. Pe holuri, căci despre aceste spaţii este vorba, ale nimănui, scaunele şi băncuţele de pe vremea comunistă, îmbrăcate în vinil, s-au rupt şi din care curge umplutura de burete, sunt de-a dreptul mizerabile. Calorifere ruginite, jegoase, şi, din nefericire, nefuncţionale. Astfel, în aceste condiţii, zilnic, zeci de bolnavi, aşteaptă la uşile cabinetelor să se controleze. Ei sunt cei de pe urma cărora medicii îşi iau banii, pentru că acordă consultaţii în ambulatoriu, însă medicii şi nici administratorul clădirii, nu dau doi bani pe confortul pacienţilor, care, pe lângă faptul că sunt bolnavi, trebuie să suporte şi igiena precară din policlinică şi, acum, pe timp de iarnă, şi frigul. De căldură nici nu poate fi vorba în spaţiul comun, pacienţii care aşteaptă pe holuri la control, o fac în frig.

Nici în spaţiul din curtea Policlinicii lucrurile nu stau altfel, iar de acest spaţiu se folosesc deopotrivă, medicii din spital care lucrează şi în policlinică, medicii din ambulatoriul de specialitate, dar şi pacienţii, cei care, din păcate, cotizează în ambele cazuri, şi la stat, şi la privat. Accesul în curtea unităţii medicale e greu de descris în doar câteva cuvinte, mai ales dacă afară e vreme ploioasă şi apa bălteşte pe aleea de acces. În aşa-zisa curte interioară, nu sunt semne că s-ar fi făcut curăţenie în ultimele luni, iar asfaltul parcă nici nu s-ar fi inventat. Aleile de acces, atât pentru cel pietonal, cât şi pentru accesul şi auto, inclusiv pentru ambulanţe, sunt pline de gropi, în care apa bălteşte ori de câte ori plouă. Despre ronduri, nici nu mai vorbim… O unitate medicală, importantă cândva la nivel judeţean, a rămas pradă nepăsării celor ce ar trebui să se ocupe inclusiv de reabilitarea ei, nu numai să se preocupe de a obţine venituri de pe urma acestui spaţiu.

Această siţuaţie seamănă mult cu o poveste pe care am auzit-o întâmplător: “o poveste despre 4 oameni pe care îi chema Toată Lumea, Oricine, Cineva şi Nimeni. A apărut o problemă foarte importantă şi Toată Lumea trebuia să o rezolve. Toată Lumea era sigur că Cineva o s-o facă. Oricine putea să o facă, dar Nimeni nu a făcut-o. Cineva s-a enervat din cauza asta pentru că treaba era pentru Toată Lumea. Toată Lumea a crezut că Oricine o să o facă, dar Nimeni nu a realizat că Toată Lumea o să stea deoparte. În cele din urmă, Toată Lumea a dat vina pe Cineva şi Nimeni n-a făcut ceea ce Oricine putea să facă”. (C.P.)

10754737_734113026670371_1262603259_o10682538_734112836670390_114702490_o10744391_734112950003712_179781190_o10754338_734112856670388_1504352313_o10754417_734112770003730_1172025566_o10800309_734112763337064_1966521668_o

One Comment

  1. Pai, Banicioiu, este cumva din Teleorman?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.