Social

Poftiți la mărțișoare! Toate felurile, toate culorile… fizice și virtuale

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă, legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românească. Femeile și fetele primesc mărțișoare și le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. Împreună cu mărțișorul se oferă și flori de primăvară, simbolul primăverii fiind ghiocelul.

În timp, tradiția oferirii “a ceva” de 1 Martie s-a păstrat, însă, mărțișorul, acel mic obiect decorativ a suferit schimbări majore, mergând până într-acolo unde, în loc de micul simbol, fetele primesc parfumuri și bijuterii scumpe, legate cu șnurul alb-roșu.

Comercianţii de pe Centrul Pietonal din Alexandria s-au pregătit şi anul acesta cu marfă pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele. Astfel, pe lângă tradiţionalii ghiocei, trifoi şi coşari, la tarabe se găsesc şi mărţişoare mai puţin obişnuite, broşe şi ceasuri, coșulețe cu flori, mărțișoare cu desene animate: minioni, Sofia I, Hello Kitty etc.

Pentru cei care au răbdare să stea pe centru, unde este foarte aglomerat,  ofertele sunt dintre cele mai variate. De la 1 leu sau 2 lei, pentru un mărţişor discret sau doar un şnur roşu-alb uşor stilizat se poate ajunge la 20 sau 30 de lei, pentru o bijuterie argintată sau un set de cercei şi un colier subţire din sticlă sau cu pietre swarovski sau brățări cu șnur din diferite metale, prețioase sau nu. La modă sunt şi broşele croşetate, care pot fi purtate şi în alte ocazii, al căror preț variază între 5 şi 10 lei.

Anul acesta, pentru unii alexăndreni preţul nu pare a fi o problemă când vine vorba să ia un mărțișor persoanelor dragi. Cei care căutau marți, 28 februarie, un dar pentru prima zi de primăvară au avut de ales între clasice pandantive în formă de trifoi/coşar, la un leu, şi obiecte mai sofisticate, ca bijuterii din mărgele, figurine din ciocolată şi mini torturi sau prăjiturele îmbrăcate în marțipan, cu șnuruleț, tot din marțipan. Evident, aceste ultime mărțișoare dulci se găseau în cofetării.

Unii alexăndreni ne-au spus că pe lângă simbolicul mărțișor, fie că va fi unul tradițional sau o floare, vor lua iubitelor, mamelor sau soțiilor și un obiect vestimetar sau o cutie cu bomboane. Înghesuială era și la mărțișoarele pentru copii. Mămici, singure sau însoțite de băiețeii lor, alegeau mărțișoarele pentru colegele de clasă. Cele mai căutate? Cele cu personaje din desene animate.

MĂRTIȘOARELE HANDMADE SUNT ÎN TREND… ca de altfel și cele virtuale

Mărțișoarele făcute de mâini dibace, cu bun gust și dichis, sunt din ce în ce mai la modă. Făcute din hârtie, voal, croșetate sau modelate din diferite materiale care se usucă, accesorizate cu flori uscate, acestea sunt, în felul lor, unicat și pe cei care le oferă îi ajută să fie, oarecum, altfel.

De altfel, se vede clar diferența între un mărțișor handmade, realizat cu drag și pasiune și unul clasic.

Trendul de anul acesta a fost reprezentat, în primul rând, de mărțișoarele croșetate. Mărțișoare colorate cu motive florale și fluturi, croșetate sau din hârtie creponată sau carton au fost la mare căutare printre cei care au dorit să ofere un mărțișor altfel, dar care să simbolizeze, în același timp, 1 Martie.

Mărțișoarele din voal sau din dantelă, create ca accesorii au fost de asemenea căutate, mai ales că acestea, spre deosebire de mărțișoarele „clasice”, pot fi purtate și după 1 martie.

Mărțișoarele virtuale sunt și ele la mare modă. Este vorba de felicitările și urările transmise pe rețelele de socializare cărora le sunt alăturate fotografii cu flori, buchete, ghivece, grădini înflorite, cărora le sunt aplicate, tot virtual, șnururi alb-roșii.

Mărțișoarele virtuale sunt, evident, cele mai ieftine și, pardoxal, considerate scumpe. De ce?

Păi, având în vedere că sunt în spațiul public virtual, unde văd toți prietenii virtuali și nu numai, cu cât ai mai multe asemenea urări cu atât mai apreciat pari. Pari. Pentru că realitatea e de cele mai multe ori alta.

O modă, pornită nu de mult, dar câțiva ani tot are, este moda mesajului cu “La mulți ani!” pe telefon. La fel și acesta, este destul de ieftin, în unele cazuri gratuit, depinde de rețea și de abonament sau serviciul oferit de cartela telefonică. Practic, cea care îl primește nici nu se poate supăra că a fost uitată, iar ofertantul a scăpat de un drum prin Centrul aglomerat, storcându-și creierii cam ce ar putea să cumpere. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.