Aproape fără excepţie, candidaţii care au susţinut ieri proba scrisă la Limba şi Literatura Română în cadrul primei sesiuni a examenului de Bacalaureat din acest an au ieşit dezamăgiţi din centrele de examen. Poeziile lui Arghezi, Blaga sau Ion Barbu, studiate în anii de liceu, s-au dovedit necunoscute pentru majoritatea candidaţilor care au absolvit profilul real în liceele teleormănene. Pentru prima dată după 89, la proba scrisă la limba şi literatura română din cadrul Bacalaureatului au fost două tipuri de subiecte, pentru profil real şi tehnologic, respectiv pentru profil uman şi pedagogic.
Cei mai nemulţumiţi au fost candidaţii care au primit subiectele pentru profil real şi tehnologic. Aceştia se aşteptau să aibă de rezolvat subiecte mai uşoare decât colegii lor de la uman şi pedagogic, însă în opinia lor, nu s-a întâmplat aşa. Dimpotrivă, unii susţin că, cel puţin la subiectul al treilea, unde au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte (două-trei pagini) în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat aparţind lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga au fost dezavantajaţi în comparaţie cu absolvenţii de la uman care au avut aceleaşi cerinţe însă pentru un text poetic studiat aparţinând simbolismului.
“Nu mă aşteptam la poezie, am citit toate romanele, am învăţat comentariile, însă am avut ghinion. Mă aşteptam ca subiectele pentru profilul real să fie mult mai uşoare. Cred că mă descurcam mai bine cu subiectele de la uman, aş fi scris despre poezia Plumb, mai ştiam câte ceva”, a declarat un candidat care a susţinut examenul la centrul organizat la Liceul “Al. I. Cuza” din Alexandria.
“Am învăţat foarte mult, însă, din păcate, m-am axat mai mult pe proză. Nu mă aşteptam la poezie. Nu cred că reuşesc să iau mai mult de 7 la această probă”, a spus un alt candidat.
Celor mai mulţi le-a fost însă greu să articuleze câteva cuvinte la ieşirea din examen, cu nodul în gât sau lacrimi în ochi, majoritatea părăsind în grabă curtea liceului. Părinţii în cea mai mai mare parte păreau resemnaţi. Majoritatea aflaseră cu mult înaine să le iasă copiii din examen, de la candidaţii care au ieşit mai devreme, că la subiectul al treilea au avut de tratat o poezie, şi se pare că aceasta era punctul slab al majorităţii candidaţilor, recunoscut încă dinaintea examenului.
“Asta e acum, dacă nu s-au pregătit cum trebuie. Cel puţin mă consolează ideea că toţi vor avea note mici, toţi au ieşit supăraţi din câte am văzut. Important e să ia examenul, nu mai contează cu ce notă, nu vedeţi că acum e mai greu să iei Bacalaureatul decât să intri la facultate”, a declarat o mamă care încerca să îşi încurajeze copilul, nemulţumit de ce a făcut la această probă.
Şase candidaţi au fost eliminaţi din examen
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, la prima probă scrisă a Bacalaureatului în Teleorman au fost eliminaţi trei candidaţi, după ce au fost surprinşi copiind sau cu materiale nepermise asupra lor. Este vorba despre un candidat de la centrul organizat la Colegiul Naţional “Anastasescu” din Roşiorii de Vede, unul de la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” Alexandria (Agricol), doi de la Liceul tehnologic nr. 1 Alexandria (Rulmentul) şi doi de la Liceul Tehnologic Videle. Aceştia nu mai pot continua examenul în această sesiune şi nici în următoarele două sesiuni nu se mai pot înscrie.
În cadrul unei videoconferinţe organizată duminică, 30 iunie, de către Ministerul Educaţiei, cu o zi înainte de începerea probelor scrise de la Bacalaureat, ministrul Educaţiei a declarat toleranţă zero faţă de orice act de corupţie şi faţă de orice tentative de fraudare. Pentru comunicarea în timp real a situaţiilor care ies din litera legii, MEN a creat, pentru public, pe site-ul www.edu.ro, pe prima pagină, o secţiune specială – “Sesizează fapte de corupţie aici!”. Publicul poate semnala orice suspiciune privind desfăşurarea examenului de Bacalaureat 2013 şi pe site-ul www.educatiepentruviitor.ro sau la Telverde valabil în fiecare judeţ. Numărul este 0800.801.100 şi poate fi apelat, gratuit, între orele 8.00 – 21.00. Personalul implicat în organizarea sesiunilor examenului de Bacalaureat 2013 are obligaţia de a afişa, într-un loc vizibil, numărul şi adresele la care pot fi anunţate diversele situaţii. (M.D.)