Politic

Poate că Duicu nu este chiar fanfaron

Sorin Ovidiu Bălan

Ancheta privind caracatița care cuprinsese în tentaculele ei întreg județul Mehedinți și care îi avea în frunte pe Adrian Duicu, președintele consiliului județean și pe șeful poliției mehedințene, Ștefan Ponea, continuă în forță. Trei arestări importante, Duicu, Ponea, dar și Constantin Popescu, șeful PSD Orșova, începerea urmăririi penale față de alți treisprezece inculpați, toţi cu funcţii de răspundere în instituţii din judeţ, arată că DNA este decis să aducă în faţa judecătorilor pe toţi cei care au clădit, în numai doi ani şi jumătate, această mafie care a subjugat judeţul.

Infracţiuni de tot felul, care mai de care mai bănoase. Vânzarea către membrii organizaţiei de terenuri mult subevaluate, ameninţări, presiuni asupra unor conducători de instituţii pentru a angaja sau menţine pe funcţii apropiaţi ai grupării, măsluire de dosare penale, controale urmate de măsuri ilegale împotriva concurenţei, sau a celor care refuzau să le îndeplinească cererile.

Dincolo de asta însă, ieri, în acest colţ de pagină, consideram că evenimentele de la Mehedinţi mai aduc în prim-plan un fapt care la prima vedere pare incredibil. Adrian Duicu a afirmat în mai multe rânduri că are foarte multe cunoştinţe sus-puse la Bucureşti, la nivel de Guvern, dar şi de alte instituţii centrale, cum ar fi Ministerul Afacerilor Interne sau Inspectoratul General al Poliţiei Române. Făcuse, în numele acestor legături sus-puse şi două promisiuni, ambele lui Ştefan Ponea, şeful IPJ. Că, în schimbul măsluirii unui dosar la Curtea de Apel Craiova, unde sora acestuia era judecătoare, va fi numit adjunct al şefului IGPR. Mai mult, că soţia lui Ponea, Elisabeta Ponea, procuror tot la Craiova, va fi numită la DNA Bucureşti pe un post important.

Ne exprimam ieri îndoiala că aceste propuneri ar avea suport în realitate. Numirile în astfel de instituţii importante nu se fac pe pile şi consideram că Duicu nu este decât un păcălitor, gata să mintă şi să promită orice pentru a-şi rezolva problemele cu legea. Ne întrebam atunci cum de se lăsase prostit Ponea, ditamai poliţistul şef de judeţ.

Numai că, astăzi…

O informaţie vine să ne cam bulverseze. Elisabeta Ponea, procuror în cadrul Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Craiova și soția inspectorului-șef al IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea,  a fost propusă în septembrie 2013 de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, la șefia secției judiciare din cadrul DNA. Propunerea a şi fost trimisă la CSM. Ulterior, prevestind parcă scandalul, a fost retrasă.

Poate că Duicu nu era chiar aşa de fanfaron, când promitea funcţii la Bucureşti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.