S-a împământenit deja ca, la alegerile locale, să fie votat mai mult omul şi mai puţin partidul, astfel că, prima coardă la vioară, primarii în funcţie sunt disputaţi de partidele politice pentru a candida pe listele uneia dintre formaţiunile politice, ori a alteia.
În judeţul Teleorman, primarii celor 97 de localităţi au jonglat, de-a lungul timpului, cu partidele poltice din partea cărora au candidat la prima funcţie din administraţia locală. Mai mult, OUG 55, care a permis aleşilor locali să schimbe formaţiunea politică fără a-şi pierde funcţia, a generat o mişcare de forţe serioasă pe scena politică teleormăneană, majoritatea edililor în funcţie fiind, în prezent, în tabăra PSD.
Acum, cu mai puţin de un an până la alegerile locale din 2016, primarii sunt, din nou, disputaţi de partidele politice, îndeosebi de cele două mari formaţiuni, respectiv PSD şi PNL. În acest sens, fiecare din cele două tabere se arată convinse că reprezintă prima opţiune, atât pentru primarii propriului partid, cât şi pentru unii edili din tabăra adversă.
Nu au fost deloc izolate ocaziile în care liderii PNL au declarat că au semnale de la primari PSD care îşi doresc să candideze din partea liberalilor la viitoarele alegeri, aşa cum şi liderii PSD au spus, în repetate rânduri, că primari liberali în funcţie vor să candideze pe listele social-democraţilor la localele din 2016.
De altfel, şi primarii, atât de intens disputaţi de liderii politici, îşi exprimă, mai mult sau mai puţin oficial, susţinerea pentru un partid sau altul. Rămâne însă de văzut câţi dintre aceştia vor merge pe mâna partidelor din partea cărora au susţinere în prezent, câţi vor migra în tabăra principalilor adversari politici şi câţi vor alege să joace alături de „interesul naţional”, în condiţiile în care UNPR doar ce şi-a pus bazele organizaţiilor din teritoriu prin absorbţia PP-DD. Totodată, o variantă deloc de neglijat pentru primari o reprezintă şi liberalii conduşi de Tăriceanu, ce au fuzionat nu cu mult timp în urmă cu conservatorii conduşi de Constantin formând ALDE, formaţiune politică ce-şi propune să devină a treia forţă politică.
În acest sens, poate că n-ar fi rău ca liderii PSD şi PNL care îşi dispută edilii în funcţie, să fie atenţi la partidele politice care lucrează din umbră.
În mod cert, într-un an de zile se pot întâmpla multe, însă opţiunile primarilor în funcţie pentru un partid sau altul vor influenţa, în mare măsură, rezultatele alegerilor generale din toamna anului viitor. (Violeta Mocanu)
Cred,la cata experienta am de 25 de ani,2016,alegerile locale in Teleorman,vo fi
cele mai ,,,,,,DISPUTATE,,,,,,,iar cele 97 de localiatati vor ,,,,,avea de furca,,,,,sa isi
aleaga ,,,,,PRIMARII,,,,,,dar mai ales,,,,,CONSILIERII,,,,,,,,interesant de vazut cu ce
„MOMESTE” ,,,,,politicul ,,,,, electoratul. ?,,,,,,,care este invatat sa fie ,,,curtat,,,,,,foarte
interesant ,,,,,,,iar la PARLAMENTARE,,,,,,,,v-a fi ,,,,,,un mare absenteism,,,,,,,,,
nea Trifane, corect se scrie „va fi ” !