Ca şi când nu le-ar fi fost de ajuns că, atunci când merg în parcuri şi chiar în faţa blocului, stau cu teamă să nu fie muşcaţi de căpuşe, alexăndrenii se “luptă” acum şi cu invazia ţânţarilor. Administraţia locală este hotărâtă să stârpească aceste insecte, însă marea problemă întâmpinată în combaterea acestora a fost vremea nefavorabilă operaţiunilor de stropire împotriva ţânţarilor, însă, din nefericire, vremea a fost favorabilă dezvoltării tânţarilor.
Ploile abundente din ultima vreme, urmate de încălzirea bruscă, au dus la apariţia ţânţarilor în număr foarte mare în Alexandria. Aceştia s-au înmulţit peste măsură, iar o banală înţepătură a lor se poate transforma într-o problemă serioasă de sănătate, mai ales pentru copii. Oricine se încumetă să iasă la plimbare în parc la orele după-amiezii este agasat de roiurile de ţânţari. “Eu vin în fiecre seară cu băieţelul în parc şi sunt foarte mulţi ţânţari, peste tot. Ar trebui să se ia măsuri pentru că nu mai poţi intra în parc. Aici este aer curat, dar deranjează ţânţarii. Probleme sunt şi cu căpuşele, dar nu am văzut nici una până acum şi am înţeles că s-a stropit de căpuşe, am şi văzut nişte persoane cu nişte dispozitive în spate, care stropeau prin ronduri, bănuiesc că de căpuşe. Problema care se pune acum sunt ţânţarii, care sunt foarte agresivi”, ne-a spus Elena Mora.
Din nefericire, toţi cei care se încumetă să iasă la plimbare seara trebuie să înfrunte înţepăturile ţânţarilor. Ca să facă faţă unei ieşiri în aer liber, cetăţenii ar trebui să poarte după ei sprayuri împotriva ţânţarilor. Totodată, medicii recomandă ca atunci când ieşiţi din casă să purtaţi haine lejere şi cu mânecă lungă, iar copiii ar trebui să fie îmbrăcaţi în bluze cu mânecă lungă şi pantaloni lungi, de culori deschise. De altfel, ar fi bine să fie evitate locurile cu apă stătătoare, dimineaţa devreme şi seara şi când nu bate vântul. Pentru a evita muşcăturile pot fi folosite creme şi spray-uri care ţin ţânţarii la distanţă, speciale pentru copii, dar şi pentru adulţi sunt eficiente, evident cele destinate adulţilor, ce trebuie aplicate pe piele, cu excepţia zonei din jurul ochilor, gurii şi zonelor iritate.
Nici locuinţele nu sunt cruţate de invazia supărătoare a acestor insecte, care intră chiar şi de pe scara blocului, unde dezinsecţia trebuie făcută pe cont propriu de către locatari. Pe lângă această măsură, alte mijloace de prevenţie ar fi montarea plaselor antinsecte la uşi şi ferestre, precum şi utilizarea sprazurilor şi aparatelor antinsecte. (C.P.)