Economie

Plafonarea automată a prețurilor la energie a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023

Conform Autorității Naționale de Reglementare în Energie, începând cu data de 1 ianuarie 2023, prețul energiei electrice rămâne plafonat pentru toți consumatorii casnici. Plafonarea se aplică în 3 niveluri, în funcție de consumul lunar. Dacă consumul de energie este cuprins între 0 și 100 kWh, se vor plăti cel mult 0,68 lei/kWh. Potrivit ANRE, majoritatea clienților se află în această situație (5 milioane din totalul de 9 milioane). În cazul în care consumul lunar este cuprins între 100,01 și 255 kWh, se vor plăti maximum 0, 80 lei/kWh, consumul de energie cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh. Dacă consumul de energie depășește 300kWh lunar, întregul consum se facturează la 1,3 lei/kWh. Toate prețurile menționate mai sus includ TVA.

Este important de menționat faptul că pentru a beneficia de aceste prețuri plafonate, nu este necesar să se depună niciun document la furnizori. Cu toate acestea, plafonul de 0,68 lei/kWh, cel mai avantajos stabilit de autorități, se aplică, indiferent de consum, următoarelor categorii de client, cu condiția de a depune o cerere și o declarație pe propria răspundere: celor ce dețin echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, cei ce au în întreținere un număr de cel puțin 3 copii minori, sau până în vârsta de 26 ani, în cazul studenților. Se încadrează, de asemenea, și familiile monoparentale. În cazul lor, prețul final plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus actele. Dacă documentele nu au fost depuse, vor plăti tot plafonat, dar în funcție de consum.

Persoanele fizice care dețin mai multe locuințe vor beneficia și acestea de compensarea prețului la energie, a anunțat săptămâna trecută Ministerul Energiei.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, a anunțat că s-au adus clarificări cu privire la acest program pentru persoanele fizice, proprietari ai mai multor locuințe ce beneficiază de această compensare a prețului la energie, fără a mai fi necesară depunerea unei declarații în acest sens. Acest lucru aduce un beneficiu major în diminuarea haosului și supraaglomerării produse la ghișeele furnizorilor de energie, deoarece este binecunoscut în rândul românilor “sindromul de stat la coadă” și renumitul “efect de turmă”.

Odată cu intrarea în vigoare a legii ce aduce noi măsuri de protejare a consumatorilor de energie electrică și gaze, s-a schimbat modul prin care se aplică plafonarea prețului la gaze. Aceasta se aplică doar la locuința titularului de contract, astfel că se va achita un preț plafonat cu TVA inclus de 0,31 lei/kWh pentru locuință.

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2025, prețul final este de maximum 0,31 lei/kWh, în cazul clienților casnici și de maximum 0,37 lei/kWh, în cazul clienților noncasnici, al căror consum anual de gaze pe anul anterior nu depășește 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică.

Clientul care deține o adresă de reședință, dar și una de domiciliu va beneficia o singură dată de prețul plafonat, prin completarea unei declarații pe propria răspundere depusă către furnizor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.