Economie

Piața imobiliară în Teleorman / Prețul unei case bătrânești din mediul rural, mai mare decât cel al unui apartament din urban

Piața imobiliară din județul Teleorman a luat o întorsătură neașteptată. Se pare că, la acest moment, o casă bătrânească din mediul rural a ajuns să coste mai mult decât un apartament în orașe sau municipiile din județ. Deși nivelul de dezvoltare al satelor din Teleorman este extrem de mic, prețurile locuințelor au înregistrat creșteri record.

Este cunoscut faptul că județul nostru se află printre ultimele locuri în ceea ce privește vânzarea de locuințe și, cu toate acestea, cei care vând ridică foarte mult prețurile. Fie că viitori cumpărători aleg să achiziționeze o locuință cu plata pe loc sau în cadrul programelor speciale oferite de stat, situația este dificilă din ambele unghiuri. Dobânzile au crescut și încă mai cresc, la fel și ratele. Încă de la începutul anului, persoanele interesate de domeniul imobiliar urmăresc cu mare băgare de seamă modul în care ROBOR crește de la o zi la alta.

În urma unei analize a ofertelor imobiliare expuse prin intermediul mai multor site-uri de anunțuri, la nivelul județului Teleorman se constată următoarele: prețul unui apartament cu 2 camere pornește de la de 9.000 de euro pentru municipiul Alexandria. Există oferte de apartamente la un preț asemănător și în Turnu Măgurele – 9.270 euro. De altfel, conform ofertelor din mediul online, un apartament cu 4 camere în Alexandria, într-o zonă centrală, poate fi cumpărat și la prețul de 35.500 de euro. Bineînțeles că există și apartamente în zona urbană cu prețuri și dotări asemănătoare celor din Capitală, la fel cum există și în mediul rural vile nou-construite, ce dispun de toate dotările necesare, încât să se ridice la nivelul unei locuințe cu standardele celor din orașele mari. Deși prețurile se regăsesc  aproximativ în aceeași zonă, diferența o face nivelul de dezvoltare a fiecărei zone.

De asemenea, există multe alte criterii definitorii în stabilirea unui preț, începând de la zonă, dotări, suprafață, număr de camere, anul de construire și multe altele. Dar, pentru a nu crea confuzie, am realizat această paralelă, punând în balanță prețurile pentru aproximativ aceeași categorie de locuințe. Fie că discutăm despre casele din mediul rural sau despre apartamente, fiecare se încadrează în condiții decente de confort.

Revenind la preț, în ceea ce privește casele de la țară, pornim de la câteva exemple. O casă bătrânească din comuna Balaci, Teleorman, are un preț de 45.000 de euro, tot la acest preț se vinde o altă casă la țară din satul Ionașcu. Există și case cu un nivel pronunțat de degradare, cum este cazul uneia din comuna Traian, care se vinde la prețul de 20.000 de euro. Tot în categoria de case degradate se vinde și în comuna Moșteni, la prețul de 35.000 de euro. În comuna Nanov, se știe deja că prețurile sunt foarte piperate, astfel că o casă bătrânească ajunge la 75.000 de euro.

Și în comuna Peretu, o casă se vinde la prețul de 45.000 de euro, iar dacă ar fi să stabilim prețul celei mai scumpe case bătrânești, care nu este nici pe departe într-o condiție excelentă, ar fi o casă din orașul Videle, de data aceasta, ce ajunge la prețul de 100.000 de euro.

Poate că motivele ce stau la baza acestor prețuri este aerul curat, liniștea satului, curtea de care dispune sau poate că altele sunt motivele. Cert este că, în acest moment, pare să fie mai rentabilă achiziționarea unui apartament, decât cea a unei case din mediul rural.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.