Carmen Dumitrescu
Liniştea din interiorul Organizaţiei Judeţene a PSD cu privire la alegerile parlamentare şi la candidaţii trimişi în lupta pentru un fotoliu de parlamentar a constituit un subiect de discuţie pentru mulţi. Erorile guvernării de până acum, la care se adaugă lipsa numelor sonore care să poată fi eligibile pentru o candidatură la parlamentarele din iarna asta au reprezentat, de asemenea, motive de dezbatere atât în interiorul Organizaţiei Judeţene a PSD, cât şi în afara ei. Nu trebuie uitat faptul că, dacă în cazul celorlalte partide, parlamentarii actuali îşi păstrează colegiile, în ceea ce priveşte PSD Teleorman, organizaţia nu se mai poate baza nici pe Robert Negoiţă, nici pe Şerban Mihăilescu şi nici pe Nicolae Bănicioiu pentru o candidatură în judeţ la parlamentarele din decembrie.
De aceea s-a pus problema înlocuirii candidaţilor vechi cu unii noi, de data aceasta, ceva mai serioşi în formularea şi păstrarea ataşamentului faţă de comunitatea reprezentată în forul decizional al ţării. În cadrul unei conferinţe de presă recente, secretarul executiv al PSD Teleorman a vorbit chiar despre o eventuală schimbare a legii electorale, pentru ca omul cel mai bine cotat în preferinţele populaţiei să devină parlamentar: “Este un protocol al USL care cuprinde multe capitole referitoare la alegerile locale, dar la alegerile parlamentare. Protocolul în cauză va constitui baza împărţirii numărului de colegii în interiorul USL. Vorbim de o reprezentare paritară, potrivit respectivului protocol, pe fiecare circumscripţie, pentru că judeţul va fi o circumscripţie. În cazul PSD Teleorman ştim că parlamentarii care au fost practic nu mai sunt… Robert Negoiţă e primar, Şerban Mihăilescu are alte preocupări, Nicu Bănicioiu este preşedintele tineretului la sectorul 3, deci cred că va avea un colegiu mai apropiat… Numele candidaţilor le presupunem, pentru că fiecare organizaţie îşi doreşte reprezentanţi din judeţ, cele mai importante şi vizibile nume. Acum nu mai suntem noi care candidăm în nume propriu, în PSD, ci candidăm în cadrul USL şi de aceea nu ne-am grăbit să punem pe tavă candidaţii. Pentru că mai presus de de numele celor care vor candida din fiecare organizaţie, noi ne dorim ca USL să-şi păstreze unitatea, trecând peste orgolii şi acceptând nişte chestiuni care să fie benefice pentru populaţie în ansamblul ei. Eu nu mai ştiu foarte bine dacă legislaţia electorală mai poate suferi modificări, corecţii în această perioadă. Se vorbeşte despre un nou cod electoral, dacă va intra sau nu în vigoare în această toamnă nu ştiu. Legea electorală trecută nu a fost una corectă. În cazul nostru la Teleorman, lui Codruţ Sereş la Videle îi mai trebuiau 170 de voturi şi lua din prima, a intrat al doilea. Şi tot aşa… Ar fi corect ca acum să se urmărească schimbarea codului electoral şi votul să fie majoritar, adică cine ia cele mai multe voturi, să şi câştige. Şi din cauza legii electorale actuale, cred că vor exista şi reţineri ale unor oameni de a mai candida”.
Chestionat cu privire la intenţia şi interesul său de a candida, Timotei Stuparu a declarat că e posibil ca acest lucru să se întâmple, dar cu precădere acest lucru va fi sigur numai dacă legea electorală se va modifica şi cel mai bine cotat dintre candidaţi va fi câştigătorul, altfel el nefiind dispus să poarte, din punct de vedere afectiv şi financiar, o luptă nesigură.
Un alt candidat, despre care se discută de foarte multă vreme este preşedintele tineretului teleormănean PSD, Ioan Augustin, care a reuşit să convingă conducerea partidului de calităţile sale, dar şi de dorinţa sa de a reuşi şi de a schimba ceva în politica momentului. Având în vedere tradiţia PSD de a trimite în lupta electorală şi tineri cu potenţial, candidatura acestui tânăr carismatic şi de perspectivă este aproape certă.
Zvonurile care circulă la această dată privitor la negocierile din cadrul PSD vorbesc şi despre o candidatură sigură a vicepreşedintelui Senatului, Petru Filip, pentru un post de parlamentar de Teleorman. Se pare că respectivul a avut undă verde în acest demers pentru că este un om suficient de bine plasat din punct de vedere financiar pentru a-şi susţine campania electorală, dar şi suficient de cunoscut pentru a beneficia de votul populaţiei.