Monica DUMITRESCU
A început numărătoarea inversă pentru elevii din clasa a XII-a, care se pregătesc pentru susţinerea Bacalaureatului în acest an. Aceştia mai au doar două săptămâni de cursuri, până la absolvirea liceului. În ultima săptămână de şcoală, respectiv 22-26 mai, potrivit calendarului de desfăşurare a examenului de Bacalaureat din acest an, sunt programate înscrierile candidaţilor.
Examenul va demara pe 6 iunie cu probele orale. Astfel, în intervalul 6 – 7 iunie 2017 va avea loc Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română; 8 – 9 iunie 2017 – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă; 9, 12 – 13 iunie 2017 – Evaluarea competenţelor digitale; 14 – 16 iunie 2017 – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Probele scrise încep pe 26 iunie 2017 cu Limba şi literatura română. Pe 27 iunie 2017 va avea loc proba scrisă la Limba şi literatura maternă, pe 28 iunie 2017 – Proba obligatorie a profilului, iar pe 30 iunie 2017 – Proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate pe 5 iulie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00-20.00 vor putea fi depuse contestaţiile, iar rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor vor fi afişate pe 10 iulie.
Candidaţii care nu promovează examenul în această sesiune mai au o şansă anul acesta în cea de-a doua sesiune, care se va desfăşura la sfârşitul lunii august.
Anul trecut, în prima sesiune a Bacalaureatului, în Teleorman procentul de promovabilitate a depăşit cu puţin 50%, comparativ cu media naţională procentul de promovabilitate în Teleorman fiind cu peste 17 procente mai mic.
Previziunile sunt sumbre şi pentru acest an. Cu aproximativ trei luni înainte de susţinerea examenului de Bacalaureat, doar 60.01% dintre elevii din clasa a XII-a au promovat proba la limba şi literatura română, 47,35% au promovat proba obligatorie a profilului şi 55,81% au promovat proba la alegere. În aceste condiţii, procentul de promovabilitate pe întreg examenul, la simulare, a fost cu mult sub 50%.
Potrivit datelor centralizate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, la clasa a XII-a, cele mai bune rezultate la simularea examenului de Bacalaureat au fost obţinute de Colegiul Naţional “Unirea” din Turnu Măgurele, unde media promovabilităţii la cele trei probe este de 78,70% (88,89% – limba română; 75,19% – proba obligatorie a profilului; 71,76% proba la alegere). Pe locul al doilea, cu o medie a promovabilităţii pe probe de 73,28% (80% – limba română; 61,11% proba obligatorie; 79,27% proba la alegere), s-a clasat Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” din Alexandria, iar pe locul al treilea cu o medie a promovabilităţii pe probe de 72,13% (69,2% -limba română; 68,3% – proba obligatorie; 78,92% – proba la alegere), s-a clasat Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria.
Mai mult de jumătate din liceele teleormănene au obţinut la simularea examenului de Bacalaureat o medie a promovabilităţii pe probe sub 40%. În patru licee toţi elevii din clasa a XII-a au obţinut note mai mici de cinci la cel puţin una dintre probe. Cele mai slabe rezultate, promovabilitate zero la toate probele, au fost obţinute la Liceul Tehnologic “Andrei Şaguna” din Botoroaga. Promovabilitate zero la două din cele trei probe la care elevii din clasa a XII-a au susţinut simularea, a fost obţinută la Liceul Tehnologic “Emil Racovită” din Roşiorii de Vede, dar şi la Liceul Tehnologic nr. 2 din acelaşi municipiu. Nici elevii din anul terminal de la Colegiul Tehnic “G-ral David Praporgescu” din Turnu Măgurele nu s-au descurcat mai bine, toţi obţinând note mai mici de cinci la proba obligatorie a profilului. Astfel, la cele patru licee menţionate promovabilitatea examenului este zero.