Economie

Peste 90% dintre vulcanizările controlate de Protecţia Consumatorilor au fost sancţionate

vulcanizareÎn primele cinci zile ale lunii aprilie, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Teleorman a desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor în unităţile de vulcanizare. Potrivit comisarului şef adjunct al CJPC Teleormnan, Cristiana Mirela Piper Savu, au fost verificaţi 14 operatori economici  din municipiile Alexandria, Roşiorii de Vede şi din mediul rural, localităţile Drăgăneşti Vlaşca şi Văceni, la 13 dintre aceştia fiind depistate abateri de la prevederile legale destul de grave, având în vedere că vulcanizările cu pricina prezentau abateri de la verificările metrologice, afişarea preţurilor, garanţiile şi siguranţa produselor. Cele 13 vulcanizări care funcţionau în neregulă au fost sancţionate, comisarii CJPC aplicând 9 amenzi contravenţionale şi 4 avertismente, valoarea totală a amenzilor aplicate ridicându-se la 22.000 lei. De asemenea, s-a dispus măsura de oprire temporară a prestării serviciului la 4 operatori economici.

Toţi operatorii economici verificaţi funcţionau legal în baza Codului Unic de Înregistrare la Registrul Comerţului şi a certificatului constatator, dar 42,85% din operatorii economici verificaţi nu aveau afişat Codului Unic de Înregistrare la Registrul Comerţului, la loc vizibil, în unitate, iar 50% din unităţile de vulcanizare verificate nu aveau afişată  în mod vizibil denumirea unităţii şi orarul de funcţionare.

Potrivit CJPC Teleorman, 6 operatori economici  nu acardau termene de garanţie pentru serviciile prestate, iar la 7 dintre ei nu erau indicate în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit.

Sfaturile date de comisarii CJPC la cumpărarea şi înlocuirea  anvelopelor în unităţile de vulcanizare constau în asigurarea de către proprietarul unei maşini că vulcanizarea funcţionează legal şi este autorizată de RAR pentru această activitate, informarea în prealabil asupra tarifelor care trebuie să conţină TVA, precum şi solicitarea unui deviz estimativ al intervenţiei.

De asemenea, unitatea de vulcanizare trebuie să informeze clienţii dacă în cursul intervenţiei  un element  se poate defecta sau este defect şi există riscul unei defecţiuni iminente, defecţiune care ar putea constitui un risc pentru securitatea paragerilor şi a conducătorului auto,  în vederea obţinerii acordului pentru reparare şi are, totodată, obligaţia să restituie piesele înlocuite. O atenţie sporită, spun comisarii CJPC, trebuie acordată la achiziţionarea anvelopelor, să nu prezinte tăieturi profunde, crăpături, deteriorări, uzură neuniformă pronunţată, adâncimea profilului principal să fie minim 2 mm pentru anvelope cu diametrul sub 20 inch sau minim 4 mm pentru anvelope cu diametrul de peste 20 inch, atât pentru anvelopa de vară, cât şi pentru anvelopa de iarnă, informaţiile de bază conţinute pe peretele lateral al anvelopei referitoare la marcajele producătorului să fie vizibile.  Acordarea garanţiei de conformitate de minim 2 ani la anvelopele noi şi minim 1 an la anvelopele second-hand. (C.P.)

One Comment

 1. un benzinar

  Sunt propietarul unei benzinarii.
  Luna trecuta cei de la OPC au venit sa
  le dau benzina motivand ca nu au combustibil
  suficient iar de platit nici vorba.
  Mai au curaj sa mai zica ceva cand vin in control?
  Si alti colegi de-ai mei au patit asa ceva in special
  cei de la PETROM!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.