Social

Peste 80% din numărul locurilor în clasa a IX-a seral au rămas neocupate. În învăţământul cu frecvenţă redusă nu s-a înscris niciun absolvent

Monica DUMITRESCU

Absolvenţii de gimnaziu din seriile anterioare, cu vârsta de cel puţin 18 ani, pot urma cursurile liceale doar la forma de învăţământ seral sau cu frecvenţă redusă. Pentru anul şcolar 2016-2017, în clasa a IX-a învăţământ seral, unităţile de învăţământ liceal din Teleorman au disponibile 224 de locuri, însă potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, nu s-au înscris decât 43 de candidaţi. În prima etapă au fost repartizaţi în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi a opţiunilor, candidaţii care au susţinut evaluare la sfârşitul clasei a VIII-a, iar în a doua etapă au fost repartizaţi pe locurile rămase libere ceilalţi candidaţi, pe baza mediilor obţinute în clasele V-VIII. În total au fost repartizaţi la această formă de învăţământ în Teleorman 43 de candidaţi, 21 la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” din Alexandria, la specializarea comerţ şi 23 de candidaţi la Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă” din Roşiorii de Vede la specializarea mecanică.

În Teleorman şi-au mai propus, fără succes, înfiinţarea unor clase a IX-a pentru această formă de învăţămât: Liceul Tehnologic nr. 1 Alexandria, unde sunt disponibile 28 de locuri la specializarea economic (tehnician în activităţi economice); Colegiul Tehnic “G-ral D. Praporgescu”, unde sunt disponibile 28 de locuri la specializarea protecţia mediului (tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului) şi alte 28 de locuri la specializarea mecanică (tehnician mecatronist); Liceul Tehnologic “Sf. Haralambie” Turnu Măgurele, care are disponibile 28 de locuri la specializarea comerţ şi alte 28 de locuri la specializarea economic; Liceul Teoretic Zimnicea, unde sunt 28 de locuri la specializarea ştiinţe sociale. Pentru aceste locuri nu a fost înregistrată nicio cerere.

La forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, anul acesta au fost disponibile doar 28 de locuri la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Roşiorii de Vede, specializarea matematică-informatică, însă niciun candidat din Teleorman nu a optat pentru această formă de învăţământ.

Cu toate că în ultimii ani, învăţământul seral nu a prezentat interes pentru teleormăneni, liceele au continuat să prindă astfel de locuri în planul de şcolarizare. Mai mult de două treimi din numărul locurilor au rămas neocupate, iar o parte dintre candidaţii înscrişi au renunţat pe parcurs.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.