Social

Peste 75% dintre profesorii din Teleorman afiliați FSE “Spiru Haret” intră în grevă

Pentru că discuțiile purtate de sindicaliștii din învățământ atât la Ministerul Educației, cât și cu premierul Nicolae Ciucă, nu s-au soldat cu rezultatele așteptate de profesori, luni, 22 mai, a fost anunțată grevă generală în școlile din România.

Organizaţiile sindicale anunţaseră încă de marţi că vor declanşa greva generală, începând din data de 22 mai 2023, decizia fiind luată ca urmare a rezultatelor unui referendum privind declanşarea grevei generale în Învăţământ, desfășurat în interiorul acestor organizaţii sindicale.

În Teleorman, potrivit rezultatelor acestui referendum, 75,25% dintre dascălii membri de sindicat ai FSE “Spiru Haret” au semnat pentru participarea la grevă. Potrivit prof. Eugen Marius Mincă, președintele filialei județene a organizației sindicale, din cei 2481 membri de sindicat din județ, la momentul desfășurării referendumului își exprimaseră susținerea 1843. Între timp, o mică parte a decis să renunțe, alți profesori au anunțat că vor intra în grevă după finalizarea referendumului și mai există și o altă categorie de dascăli, care, deși nu sunt membri de sindicat, au decis să se alăture greviștilor.

În ceea ce privește modalitatea prin care părinții vor afla dacă trebuie să-și trimită sau nu copiii la școală, responsabilitatea comunicării revine fiecărei unități de învățământ în parte, în speță, directorului, care prin Consiliul de Administrație, trebuie să ia o decizie pe care să o comunice părinților.

Revendicările sindicaliştilor din Educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
În același timp, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.