Economie

Peste 50 de organizații de mediu cer UE să elimine proiectul barajului hidroelectric Turnu Măgurele – Nikopol de pe lista de priorități pentru investiții în infrastructură

Coaliția Natura 2000, o federație de 21 de ONG-uri de mediu, WWF și CEE Bankwatch Network cer decidenților UE să retragă sprijinul pentru barajul hidroelectric Turnu Măgurele – Nikopol de pe Dunărea Inferioară.

Comisia Europeană a adăugat proiectul hidroelectric, vechi de zeci de ani, pe Dunăre, pe lista sa de priorități pentru investițiile în infrastructură. Organizațiile de mediu consideră că acesta va afecta comunitățile, economiile și ecosistemele critice și va încălca Directivele UE și, totodată, ansamblul de structure hidraulice Turnu Măgurele – Nikopol (TMNHSA) ar irosi sume enorme din banii contribuabililor UE și ar submina câștigurile de conservare finanțate de UE, punând în pericol supraviețuirea unor specii emblematice, inclusiv sturionul, critic amenințat cu dispariția. Peste 50 de organizații de mediu din România și Europa solicită decidenților UE să folosească mandatul lor pentru a elimina acest proiect de pe lista de priorități.

“Proiectul planificat pentru Dunărea Inferioară, în România și Bulgaria, amenință să inunde zone vaste de teren, deplasând peste 100 de orașe și sate de-a lungul unei porțiuni de 280 km de pe Dunărea Inferioară. Rezervorul barajului este de așteptat să provoace inundații extinse ale terenurilor agricole, locuințelor și iazurilor piscicole, afectând comunitățile din România și Bulgaria. Proiectul este probabil să implice relocarea infrastructurii portuare și a mii de cetățeni, să perturbe producția agricolă, pescuitul, transportul pe căi navigabile interne și turismul, și să prezinte riscuri pentru centrala nucleară de la Kozlodui”, spune Dan Trifu, președintele Coaliției Natura 2000.

Coaliția de ONG-uri argumentează că proiectul încalcă angajamentele esențiale de mediu și legislația UE, cum ar fi Directiva Habitate și Directiva Cadru Apă, care au ca scop aducerea ecosistemelor de apă dulce într-o stare bună și prevenirea deteriorării acestora. Acest proiect ar altera semnificativ hidrologia Dunării, provocând daune ireversibile proceselor naturale ale râului.

Comments are closed.