Monica DUMITRESCU
Directorii unităţilor de învăţământ liceal din Teleorman au supraestimat şi anul acesta numărul locurilor necesare pentru clasa a IX-a. Sute de locuri au rămas neocupate după primele două repartizări computerizate în licee, desfăşurate în această vară. O a treia etapă a admiterii în clasa a IX-a de liceu, ultima înaintea începerii anului şcolar, s-a desfăşurat vineri, 5 septembrie. De data aceasta, repartizarea s-a făcut în şedinţă publică şi au putut participa şi absolvenţii de liceu care nu au susţinut Evaluarea Naţională, singura condiţie impusă fiind ca absolvenţii de gimnaziu care solicită înscrierea la liceu, cursuri de zi, să nu împlinească 18 ani înainte de 15 septembrie 2014.
Cu toate acestea, doar 72 de absolvenţi de gimnaziu au solicitat repartizarea în clasa a IX-a, în condiţiile în care numărul locurilor disponibile în liceele teleormănene a fost de 505.
Printre liceele cu cele mai multe locuri neocupate se numără Colegiul Tehnic “G-ral David Praporgescu” şi Colegiul Tehnic “Sf. Haralambie” din Turnu Măgurele, însă au rămas locuri libere şi Colegiul Naţional “Unirea”, dar şi la Liceul Teoretic “Marin Preda” din acelaşi municipiu.
În Roşiorii de Vede au rămas neocupate zeci de locuri Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” la diferite specializări, dar şi la Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă”.
În Alexandria liceul care a avut cele mai mari probleme la ocuparea locurilor a fost Liceul Tehnologic nr. 1 (Rulmentul), iar la Liceul Zimnicea specializarea ştiinţe ale naturii nu a fost foarte căutată. Locuri libere au rămas şi la licele din mediul rural: Drăgăneşti Vlaşca, Măgura, Olteni, Piatra.
Singura localitate în care au fost ocupate toate locurile în primele etape ale admiterii anul acesta a fost Videle.