Eveniment

Peste 40 de concurenţi şi-au anunţat prezenţa la preselecţia pentru concursul “Pe deal la Teleormănel”

pe-dealMonica DUMITRESCU

În perioada 15-17 octombrie 2014, la Alexandria, se va desfăşura a 45-a ediţie a Festivalului-concurs naţional de muzică populară românească “Pe deal la Teleormănel”, eveniment organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman, în parteneriat cu Primăria Alexandria. Festivalul se va integra şi anul acesta într-o manifestare mai amplă intitulată “Toamna teleormăneană’’ şi dedicată sărbătoririi recoltelor şi a producătorilor.

Potrivit organizatorilor, anul acesta s-a înregistrat un număr record de candidaţi înscrişi pentru preselecţia ce va avea loc miercuri, 15 octombrie la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman din Alexandria, începând cu orele 12.00, în prezenţa membrilor juriului festivalului. Peste 40 de tineri din toate zonele etnofolclorice din ţară vor încerca să impresioneze juriul pentru a intra în concursul propriu zis ce se va desfăşura în ziua de 16 octombrie, începând cu ora 19.00 la Casa de Cultură din Alexandria, sub forma unui spectacol cu public. 8 dintre candidaţii înscrişi sunt din Teleorman.

Concurenţii vor interpreta, atâît la preselecţie, cât şi în concurs, două piese muzicale, una fără acompaniament (doina sau baladă) şi una cu acompaniament. În plus, concurentul va mai avea pregătite şi alte piese muzicale la care juriul poate apela pentru o mai buna evaluare a concurentului. La cererea juriului concurenţii trebuie sa fie capabili să ofere informaţii despre piesele interpretate şi costumul popular prezentat.

Gala laureaţilor va avea loc în data de 17 octombrie 2014, de la aceeaşi oră, pe o scenă amplasată în aer liber, în cadrul “Târgului de toamnă”.

Acompaniamentul concurenţilor va fi susţinut de Orchestra Ansamblului “Burnasul”, al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Teleorman, condusă de maestrul Adrian Grigoraş – dirijorul Orchestrei Radio România.

Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi de seamă ale vieţii culturale şi artisitice, specialişti în domeniul cercetării culturii şi tradiţiei populare.

În afara concursului, în cele două seri, vor susţine recitaluri apreciaţi interpreţi ai cântecului popular românesc. În data de 16 octombrie, după concurs, vor urca pe scenă trei dintre câştigătorii trofeului “Pe deal la teleormănel” la ediţiile anterioare: Narcisa Bălean, Nicu Mîţă, Loredana Strechea şi Ansamblul Burnasul, iar în seara următoare, după Gala Laureaţilor, vor încânta publicul alexăndrean Nineta Popa şi Matilda Pascal Cojocăriţa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.