Economie

Peste 326 de milioane euro disponibili de luna aceasta pentru investiţii în mediul rural

Cristina Păunică

Începând din 3 septembrie 2012, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a început să primească cererile de finanţare pentru proiectele de împăduriri, investiţii non-agricole în mediul rural, dar şi pentru irigaţii şi lucrări de îmbunătăţiri funciare.

În perioada 3-28 septembrie 2012, cei interesaţi de împădurirea terenurilor agricole vor avea la dispoziţie 131.886.127,19 euro prin Măsura 221 – “Prima împădurire a terenurilor agricole”, implementarea acestei Măsuri având ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în spaţiul rural prin folosirea şi gospodărirea durabilă a terenurilor agricole prin împădurire. Concret, cu sprijinul acestei măsuri, se poate finanţa realizarea de perdele forestiere sau plantaţii de arboret. Prima împădurire a terenurilor agricole este destinată prevenirii pagubelor produse de factorii naturali dăunători, reducerii eroziunii solurilor, îmbunătăţirii capacităţii de retenţie a apei, creşterii calităţii aerului, producerii de biomasă, inclusiv masă lemnoasă de calitate, prin menţinerea sau creşterea biodiversităţii. Prin această măsură se pot acorda trei tipuri de plăţi, respectiv o primă pentru lucrările de înfiinţare, o primă anuală pentru lucrările de întreţinere a plantaţiei pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul înfiinţării plantaţiei forestiere, şi o primă compensatorie fixă anuală pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a împăduririi, pe o perioadă de 15 ani, începând cu anul înfiinţării plantaţiei.

Tot până pe 28 septembrie 2012, se pot depune cereri de finanţare pentru investiţii în mediul rural prin Măsura 312 “Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”, valoarea totală a fondurilor fiind de 134.668.992 de euro, fonduri disponibile până la finele perioadei de finanţare, respectiv 31 decembrie 2013. Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect din cadrul acestei măsuri de finanţare este de 200.000 de euro.

O altă posibilitate de finanţare, o reprezintă Măsura 125 – submăsura a, componenta 1: “Irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare”, cererile putând fi depuse până pe 15 octombrie 2012, valoarea totală a fondurilor pentru investiţiile aferente acestei componente vor fi de 60.000.000 de euro. Proiectele vor putea fi depuse la Oficiul Judeţean al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), zilnic între orele 9.00 şi 14.00, ultima zi pentru depunere fiind vineri, 28 septembrie 2012, ora 12.00, pentru Măsurile 221 şi 312, iar pentru Măsura 125, componenta “Irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare”, depunerea cererilor de finanţare aferente se va face până luni, 15 octombrie 2012, ora 12.00.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.