Monica DUMITRESCU
Evaluarea Naţională la sfârşitul clasei a VIII-a începe luni, 23 iunie cu proba scrisă la Limba şi literatura română. În Teleorman s-au înscris pentru susţinerea acestui examen 3069 de absolvenţi de gimnaziu.
Următoarea probă, şi ultima, se va desfăşura miercuri, 25 iunie, şi se susţine la matematică.
Primele rezultate vor fi afişate pe 27 iunie, până la ora 16.00, în aceeaşi, în intervalul orar 16.00-20.00, putând fi depuse şi eventualele contestaţii, care vor fi soluţionate până pe 30 iunie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 1 iulie 2014. Media obţinută de candidaţi la Evaluarea Naţională va conta anul acesta la admiterea în învăţământul liceal în proporţie de 75%, în timp ce media generală obţinută de absolvenţi pe parcursul celor pareu ani de gimnaziu va avea o pondere de doar 25% în calculul mediei de admitere la liceu.
Admiterea la liceu se va realiza în mai multe etape, prima repartizare computerizată urmând să se desfăşoare pe 15 iulie.
Absolvenţii de gimnaziu din Teleorman vor avea anul acesta de unde alege atunci când va veni momentul să se înscrie la liceu. Inspectoratul Şcolar Judeţean a publicat lista cu locurile disponibile în clasa a IX-a în liceele teleormănene pentru anul şcolar 2014-2015.
În total, pentru toate formele de învăţământ, învăţământ zi, învăţământ profesional de 3 ani, învăţământ seral şi învăţământ cu frecvenţă redusă, în liceele teleormănene pentru anul şcolar viitor au fost aprobate 3388 de locuri. Cele mai multe sunt pentru învăţământ zi, învăţământului profesional de 3 ani fiindu-i alocate doar 168 de locuri, iar celui seral sau cu frecvenţă redusă, aproximativ 250 de locuri.
Subiecte de nivel mediu, la examenele naţionale
În ceea ce priveşte subiectele, veştile de la Ministerul Educaţiei sunt bune. Ministrul Remus Pricopie, a afirmat la începutul acestei săptămâni că subiectele de la examenele naţionale sunt de acelaşi tip ca şi anul trecut.
„Am avut ani în care examenele, fie de evaluare naţională, fie de bacalaureat, au fost concepute ca şi cum ar fi olimpiade naţionale. Un profesor învaţă din primul an de facultate că evaluarea se face la nivelul clasei, şi nu în funcţie de cei mai buni cinci elevi din clasă. Asta se întâmplă. Subiectele de anul trecut au fost corect calibrate, anul acesta vom avea subiecte de acelaşi tip, nu cred că vor fi mai uşoare, nu cred că vor fi mai grele”, a declarat Remus Pricopie.
Acesta a mai spus că le-a cerut inspectorilor şcolari să interzică orice practică de colectare de bani de la candidaţi ca „protocol”, precizând că organizarea acestor examene se poate face din fondurile alocate de la bugetul statului.