Social

Peste 2800 de locuri, disponibile în clasa pregătitoare pentru anul şcolar viitor în Teleorman

Monica DUMITRESCU

Conform planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2015-2016, în unităţile de învăţământ teleormănene sunt disponibile 2819 locuri în clasa pregătitoare. Potrivit inspectorului şcolar pentru învăţământ primar, prof. Sorin Ilie, în urma unui recensământ realizat de fiecare unitate de învăţământ în parte, se preconizează înfiinţarea a 132 de clase pregătitoare în anul şcolar viitor la nivelul judeţului. Ca şi în anii precedenţi, în aproximativ 25 de localităţi rurale din Teleorman, în care numărul copiilor de vârstă şcolară este foarte mic, se va apela la învăţământul simultan, în aceeaşi clasă şi sub îndrumarea aceluiaşi cadru didactic urmând să înveţe copii din două sau mai multe nivele de învăţământ.

Dacă în mediul rural majoritatea unităţilor de învăţământ au solicitat aprobarea înfiinţării a cel mult o clasă pregătitoare pentru anul şcolar 2015-2016, şcolile centrale din municipii şi oraşe, mai solicitate fiind de părinţi, au solicitat aprobarea înfiinţării a câte 3-4 clase pregătitoare. La Alexandria, ca şi în anul şcolar 2014-2015, Şcoala “Ştefan cel Mare” rămâne în topul şcolilor cele mai solicitate de părinţi. Conducerea unităţii de învăţământ a solicitat înfiinţarea a 4 clase pregătitoare şi, chiar dacă oficial înscrierile nu au început, se zvoneşte că locurile au fost deja ocupate în cea mai mare parte. Şcoala “Mihai Viteazul” şi Şcoala nr. 5 din Alexandria au solicitat aprobare pentru înfiinţarea a câte trei clase pregătitoare, şi aici locurile fiind deja ocupate pe liste neoficiale. În municipiul reşedinţă de judeţ mai sunt disponibile, cel puţin oficial, 2 clase la Şcoala nr. 7 şi câte o clasă pregătitoare la Şcolile “Alexandru Colfescu” şi nr. 6.

În Roşiorii de Vede, cele mai solicitate, dar şi cu cele mai multe locuri disponibile sunt Şcolile “M. Eminescu” şi “Zaharia Stancu”, care au solicitat pentru anul şcolar 2015-2016 înfiinţarea a câte 4 clase pregătitoare.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, oficial înscrierile pentru clasa pregătitoare vor începe pe 16 februarie. Până atunci, şcolile trebuie să afişeze circumscripţiile şcolare şi numărul de clase pregătitoare, dacă există posibilitatea organizării procesului de învăţământ în cadrul unei grădiniţe aflate în structura şcolii sau în consorţiu cu şcoala, dacă şcoala organizează programul “Şcoală după şcoală” şi fotografii cu clasele pregătitoare.

Părinţii trebuie să completeze cererile on line sau la şcoală până pe 6 martie, prima repartizare, cea a copiilor care solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie urmând să aibă loc pe 9 martie.

Repartizarea copiilor care au solicitat înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât cea de circumscripţie se va face, pe locurile rămase libere după prima etapă.

Afişarea la fiecare şcoală a listelor finale cu copiii înscrişi în clasa pregătitoare se va face pe 3 aprilie, urmând ca în perioada 7-10 aprilie Inspectoratul Şcolar Judeţean să soluţioneze cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo şcoală.

Înscrierea în clasa I

În paralel cu înscrierile în clasa pregătitoare, se vor desfăşura şi înscrierea în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014-2015. Potrivit calendarului Ministerului Educaţiei depunerea solicitărilor de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie, la sediul unităţii de învăţământ respective se face în perioada 16 februarie-6 martie. În perioada 9-13 martie: Soluţionarea de către şcoli şi, după caz, cu acordul inspectoratelor şcolare judeţene pentru suplimentarea numărului de locuri/clase, a cererilor de înscriere depuse de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoală de circumscripţie; 17-27 martie: Depunerea solicitărilor de înscriere, de către părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea;

30 martie-2 aprilie: Soluţionarea de către şcoli, respectiv comisiile judeţene, a cererilor de înscriere depuse de părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie; 3 aprilie: Afişarea la fiecare şcoală a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa I.

Potrivit inspectorului şcolar pentru învăţământ primar, Sorin Ilie, pentru clasa I se merge pe cele 134 de clase existente deja (care anul acesta sunt clase pregătitoare).

“În funcţie de numărul copiilor pentru părinţii vor solicita înscrierea direct în clasa I, vom vedea dacă este necesar să suplimentăm. Cel mai probabil se va merge însă pe completarea claselor deja existente”, a delcarat prof. Ilie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.