Eveniment

Peste 200 de focare de pestă porcină active în Teleorman/ În 2019, au fost uciși preventiv porcii din 18 localități

530 de focare de pestă porcină africană sunt în evoluție în 243 de localităţi din 24 de judeţe din țară, transmite Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Potrivit sursei citate, cele mai multe focare se găsesc, conform celei mai recente informări, în judeţul Teleorman, fiind înregistrate 201 de focare în gospodăriile populaţiei şi 539 de cazuri la mistreţi.

Apariția pestei porcine în Teleorman a dat bătăi de cap autorităților, pe parcursul anului trecut fiind înregistrate 65 de ședințe extraordinare ale Centrului Local de Combaterea Bolilor Teleorman- Unitatea Locală de Decizie pentru aprobarea de planuri de măsuri pentru combaterea focarelor existente la nivelul județului. De asemenea, potrivit raportului Insituției Prefectului pe 2019, au fost adoptate în acest sens 284 de hotărâri.

Pe de altă parte, anul trecut a fost organizată și o ședință de lucru cu proprietarii fondurilor de vânătoare privind realizarea acțiunii de supravegherea stării de sănătate a mistreților de pe teritoriul județului Teleorman.

Totodată, în 2019 a fost luată măsura uciderii preventive a tuturor suinelor din exploatațiile populației din 18 localități din județ și au fost emise 262 de ordine pentru convocarea Comisiilor de evaluare pentru stabilirea sumelor ce se cuvin proprietarilor pentru pierderile suferite prin tăierea, uciderea sau afectarea în altfel a animalului, la data când a avut loc acțiunea de lichidarea focarelor de boli transmisibile ale animalelor pentru pesta porcină africană.

În Teleorman, primul caz de pestă porcină a fost confirmat la jumătatea lunii octombrie 2018, în localitatea Slobozia Mândra, la granița cu județul Olt.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.