La nivelul judeţului Teleorman, în 2014, asistenţa medicală primară în centrele de permanenţă înfiinţate a degrevat serviciile de urgenţă de peste 19.000 de solicitări.
Concret, oamenii au avut posibilitatea ca, în cazul unei urgenţe, apărute după programul de lucru al medicului de familie sau în zilele libere ale acestuia, să apeleze la serviciile medicului de gardă dintr-un centru de permanenţă.
Potrivit unei situaţii întocmite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Teleorman, în cursul anului 2014, un număr de 19.004 bolnavi au beneficiat de servicii medicale în cadrul centrelor de permanenţă din judeţ, care deservesc un număr de 69 de localităţi, sate şi comune, cu o populaţie de aproximativ 116.000 locuitori la care efectuează gărzi 54 de medici. Continuitatea asistenţei medicale primare este asigurată prin 10 centre de permanenţă, în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea 54 de medici. Aceste centre de permanenţă sunt amplasate în următoarele localităţi: Călineşti (sat Licuriciu), Olteni (sat Perii Broşteni), Scurtu Mare, Dobroteşti, Lisa (sat Vânători), Smârdioasa, Crângu, Gălăteni, Slobozia Mândra, Mârzăneşti (sat Valea Părului).
Din totalul pacienţilor trataţi anul trecut în centrele de permanenţă din judeţ, 385 din pacienţii înregistraţi s-au încadrat la grupa de vârstã 0-1 an, 2.198 la grupa de vârstã 1-14 ani, 9.477 la grupa de vârstă 15-64 ani şi 6.944 la peste 65 ani. Prin activitatea desfăşurată în aceste centre s-a facilitat accesul pacienţilor la servicii de asistenţă medicală primară indiferent de oră şi de zonă, s-a redus numărul de solicitări la serviciile publice de ambulanţă, a crescut capacitatea de intervenţie a acestor servicii prin deplasările ambulanţelor la cazurile care sunt urgenţe reale şi s-a evitat aglomerarea structurilor de primiri urgenţe ale spitalelor. Totodată, s-a redus numărul de cazuri cu evoluţie nefavorabilã şi a deceselor a căror producere este favorizată prin neasigurarea în timp util a asistenţei medicale. (C.P.)