Social

Peste 170.000 de persoane au beneficiat de testare pentru hepatitele virale prin Proiectul LIVE(RO)2-SUD

În fiecare an, Ziua Mondială a Hepatitei este marcată în peste 100 de țări prin evenimente destinate creșterii nivelului de informare și constientizare al populației cu privire la hepatitele virale ca problemă de sănătate publică globală și prin promovarea acțiunilor destinate eliminării/controlului acestor afecțiuni progresive în absența tratamentului. Este un moment important pentru a sublinia că, la nivel mondial, peste 350 de milioane de persoane prezintă una din formele de hepatită cronică virală (B, C, D) și aproximativ 1.1 milioane de persoane decedează anual ca urmare a evoluției și complicațiilor acestor afecțiuni.

România se află printre țările europene cu cele mai mari rate de prevalență a hepatitelor virale, ceea ce face imperios necesară continuarea eforturilor de prevenție, testare, diagnostic și tratament în rândul populației și asumarea obiectivelor OMS de eliminare a hepatitelor virale ca prioritate de politică publică. Campania de Testare din cadrul Proiectului LIVE(RO)2-SUD este un real succes, interesul medicilor de familie, dar și al populației pentru participarea la screening fiind determinante pentru cifra record de persoane testate. Deși obiectivul stabilit inițial a fost de 120.000 de persoane testate, pe parcurs a fost majorat și, cu puțin înainte de finalizarea proiectului, peste 178.000 de persoane din toate cele douăsprezece județe din aria de acoperire a Proiectului, respectiv regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia, au avut șansa de a beneficia de testare pentru depistarea virusurilor hepatitice B și C. Cu suportul celor peste 400 de medici de familie implicați în Proiect, în urma efectuării testării, au fost depistate 3.895 de persoane infectate cu virusul B sau C. Dintre aceștia, 2.973 au ajuns deja la stadializare într-unul dintre cele 3 Centre de Prevenție înființate în cadrul proiectului, respectiv la Institutul Clinic Fundeni, la Spitalul Universitar de Urgență București sau la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Acompanierea pacienților către centrele de stadializare s-a realizat cu suportul Asociației Române Anti-SIDA (ARAS), partener cu experiență în derularea proiectelor cu componentă socială. Importanța efectuării investigațiilor medicale specifice, precum și a stabilirii corecte a diagnosticului și a planului de tratament pentru pacienții depistați pozitiv au fost considerentele pentru organizarea Caravanelor medicale de stadializare.

Campaniile de testare au fost realizate în perioada iulie 2021 – iulie 2023 în județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Ialomița, Giurgiu, Călărași, Dolj, Olt, Mehedinți, Vâlcea și Gorj. În cele douăsprezece județe au fost testate 129.654 persoane din mediul rural și 48.464 din mediul urban. Dintre aceștia, 142.018 sunt încadrați în categoriile de grupuri vulnerabile. Datele de prevalență raportate la populația testată evidențiază faptul că, în rândul persoanelor vulnerabile, infecția cu virusul hepatitic B este prezentă la 1,46% dintre persoane (2076), în timp ce infecția cu virusul hepatitic C la 0,85% (1207) dintre cei testați. Distribuția pe grupe de vârstă: au fost testate 88.653 de persoane cu vârsta de peste 54 de ani, 1010 având infecția cu virusul hepatitic B (1,14%) și 1.127 cu virusul hepatitic C (1,27%). Din categoria de vârstă 25-54 de ani au fost testate 79.867 de persoane și depistate 1.465 cu virusul hepatitic B (1,83%), respectiv 267 cu virusul hepatitic C (0,33). Cele mai puține persoane testate sunt în segmentul de vârstă sub 25 de ani, persoanele din această categorie de vârstă fiind preponderent vaccinate împotriva hepatitei B prin introducerea acestui vaccin în Planul Național pentru Imunizarea copiilor în anul 1995. Totuși, din cele 9.598 de teste efectuate s-au depistat 18 pacienți cu virusul hepatitic B și opt cu virusul hepatitic C. Raportat la distribuția de gen, au fost testate 114.443 femei, în rândul cărora au fost depistate 1.385 cu virus hepatitic B, rezultând o prevalență de 1,24% și 1.012 cu hepatită cronică virală C, rezultând o prevalență de 0,93%. În ceea ce privește bărbații, au fost testați 66.675 și depistați 1.108 cu virusul hepatitic B, rezultând o prevalență medie de 1,66%, respectiv 370 cu virusul hepatitic C, rezultând o prevalență de 0,55%. Ratele de prevalență cele mai ridicate sau înregistrat în județele Gorj (3,03%), unde campania este încă în curs de desfășurare, Dâmbovița și Vâlcea. La polul opus se află județele Giurgiu (1,68%), Prahova (1,84%) și Ialomița (1,94%).

Proiectul LIVE(RO)2-SUD este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.