Economie

Peste 140.500 de pensionari vor primi din februarie pensiile mărite

Premierul Victor Ponta a cerut o ordonanţă de urgenţă pentru majorarea pensiilor, pentru ca pensionarii să primească majorările în luna februarie, chiar dacă bugetul pe 2013 nu a fost încă aprobat.  Potrivit primului ministru, pensionarii ar trebui să primească prima pensie majorată începând cu luna februarie.

Astfel că, cei peste 140.500 de teleormăneni pensionaţi vor primi din februarie o pensie cu patru procente mai mare decât cea aflată acum în plată. Potrivit Casei Judeţene de Pensii Teleorman, la începutul lui 2013, în Teleorman erau înregistraţi peste 70.300 de pensionari la limită de vârstă. Pe locul doi se află pensionarii care primesc pensii din agrigcutură, al căror număr se ridică la peste 31.300 de persoane. Pensionarii care primesc pensie de urmaş din judeţul Teleorman se află pe locul trei în topul categoriilor de vârstnici, circa 12.500 de beneficiari. Pe ultimul loc se află teleormănenii care s-au pensionat anticipat sau parţial anticipat, al căror număr este de aproape 3.000 de pensionari. Mai sunt în plată şi peste 14.000 de indemnizaţii, în total, numărul pensiilor şi indemnizaţiilor plătite ajungând la peste 140.500.

În ceea ce priveşte cuantumul pensiilor pe care le încasează teleormănenii, la nivelul judeţului Teleorman pensia medie la limită de vârstă este de 757 de lei, cea mai mică pensie în plată este pensia minimă garantată de 350 de lei acordată în principal pensionarilor din agricultură, iar cea mai mare pensie la limită de vârstă este de peste 4.000 lei, potrivit DJS Teleorman.

Dacă vorbim însă de magistraţi, la această categorie pensia medie depăşeşte cu mult nu numai pensia medie la limită de vâsrtă, ci şi cea mai mare pensie la limită de vârstă, mai mult decât dublu, pensia medie la magistraţi fiind de peste 9.200 lei. La această categorie, cea mai ridicată pensie o încasează, evident, un fost magistrat, cuantumul plăţii ridicându-se la peste 13.500 lei, iar cea mai mică este de cel puţin 2.700 lei. O altă categorie de pensionari cu pensii ridicate este cea a foştilor lucrători de pe lângă magistraţi, respectiv grefierii, pensiile acestora fiind între 1.700 – 2.000 lei, cele mai mici, şi pot ajunge până la 5.000 lei.

Cei care doresc să se pensioneze, trebuie să depună o cerere pentru înscrierea la pensie pentru limita de vârstă, carnetul de muncă, carnetul de asigurări sociale. De asemenea, dosarul trebuie să mai cuprindă actele prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată în alte sectoare de activitate, adeverinţa privind condiţiile de muncă speciale sau deosebite, dovada certificării stagiului de cotizare şi adeverinţa din care să rezulte data încetării calităţii de asigurat. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.