Economie

Peste 100 de dosare depuse pentru culturile calamitate

grindinaCăderile de grindină şi inundaţiile au afectat serios agricultura din judeţul Teleorman, culturile a zeci de teleormăneni fiind distruse. Astfel, agricultorii din judeţ au avut posibilitatea de a solicita ajutoare de minimis pentru terenurile calamitate prin depunerea de cereri la primării până la data de 7 noiembrie, potrivit unei hotărâri de guvern adoptată în acest sens care urmăreşte reducerea impactului economic asupra continuării activităţilor agricole ca urmare a pierderilor suferite de către producătorii agricoli din zonele calamitate de grindină, ploi torenţiale, viituri, inundaţii, infiltraţii, vânt puternic, căderi masive de zăpadă şi îngheţ manifestate în perioada ianuarie – august 2014.

La nivelul judeţului Teleorman, peste 130 de dosare au fost depuse în acest sens, au fost preluate de către Direcţia Agricolă, apoi situaţia a fost transmisă la minister, urmând ca plata să se facă într-o singură tranşă până pe data de 31 decembrie.

Agricultorii afectaţi de intemperiile menţionate anterior vor beneficia de ajutoare cuprinse între 250 de lei şi 1.200 de lei la hectar. Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis acordat pe cultură agricolă, respectiv plantaţie pomicolă, viticolă, este pentru grâu, porumb, sorg, floarea soarelui, rapiţă, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaică de 335 lei/ha; legume în câmp, pepeni – 610 lei/ha; cartof – 700 lei/ha; plantaţii pomicole – 1200 lei/ha; plantaţii viticole – 500 lei/ha; sfeclă de zahăr – 400 lei/ha; lucernă, muştar, tutun – 250 lei/ha; căpşuni – 300 lei/ha. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.