Eveniment

Peste 100 de dascăli din Teleorman susţin examenul de definitivare în învăţământ

Monica DUMITRESCU

Candidaţii la definitivat susţin joi, 4 august, proba scrisă în cadrul acestui examen. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, anul acesta în Teleorman, s-au înscris la examenului naţional de definitivare în învăţământ 114 cadre didactice. Examenul se va desfăşura într-un singur centru stabilit la Liceul Teoretic „Constantin Noica” din Alexandria. Accesul candidaţilor în centrul de examen la proba scrisă se face în intervalul 8.00-8.45, pe baza actului de identitate valabil – carte de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate – ori, în lipsa acestuia, pe baza paşaportului în termen de valabilitate. Examenul începe la ora 10.00, durata de redactare a lucrării fiind de 4 ore.

Candidaţii nu pot avea asupra lor, în sala de examen, genţi, poşete, ziare, reviste, cărţi, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare la distanţă. Din momentul deschiderii plicului cu subiecte, niciun candidat nu mai poate părăsi sala decât dacă predă lucrarea şi semnează de predare. Candidaţii care nu se află în sală în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susţine examenul în această sesiune. Pentru redactarea lucrărilor se foloseşte cerneală sau pix de culoare albastră, iar desenele/graficele se execută cu creion negru. Candidaţii pot avea, în sala de examen, dicţionare pentru disciplinele latină sau greacă veche şi planuri de conturi pentru disciplinele economice. Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală, iar schemele/desenele cu o linie oblică.

Candidaţii care în timpul desfăşurării probei scrise sunt surprinşi copiind, primind sau transmiţând soluţii cu privire la subiecte sunt eliminaţi din examen, pierzând astfel dreptul de înscriere la examen în sesiunea imediat următoare. Aceeaşi măsură se aplică şi pentru orice altă tentativă de fraudă.

Candidatul care se retrage din proprie iniţiativă poate solicita anularea lucrării, pe baza unei declaraţii, predă lucrarea şi foaia cu subiecte şi părăseşte sala după cel puţin o oră, dar nu mai mult de 3 ore de la deschiderea plicului cu subiecte. În acest caz, lucrarea scrisă nu este evaluată, iar în statistici candidatul respectiv se consideră retras, cu dreptul de a se înscrie în sesiunea imediat următoare, conform prevederilor legale.

Rezultatele probei scrise se afişează la sediul centrului de examen pe 11 august 2016. Contestaţiile se depun în perioada 11-12 august 2016 la sediul centrului de examen, iar rezultatele finale se afişează pe 18 august 2016.

Definitivatul este examenul care le dă profesorilor dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Nota minimă pentru promovare este 8. Profesorii se pot prezenta de maximum 3 ori la examenul de definitivat, în cel mult 5 ani. Cei care nu promovează definitivatul pot fi angajaţi în învăţământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanţi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.