Eveniment

Pesta porcina se extinde la nivelul judetului Teleorman/ Analizele de laborator au confirmat prezenta virusului intr-o gospodarie din Cervenia; virusul, confirmat si la trei mistreti la Slobozia Mandra

Inca doua cazuri de pesta porcina africana (PPA) au fost confirmate la nivelul judetului Teleorman, virusul fiind confirmat atat intr-o gospodarie din Cervenia, cat si in cazul a trei mistreti de la Slobozia Mandra ( localitatea in care a fost, de altfel, confirmat primul caz de pesta porcina africana, in Teleorman).

Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA) a confirmat prezența virusului acestei boli in data de 09.11.2018 prin 2 buletine de analiza, probele fiind prelevate de la 2 porci aflați intr-o exploatație nonprofesionala din comuna Cervenia si 3 cadavre de porc mistret depistate pe fondul de vanatoare “9 intre Olturi” pe raza comunei Slobozia Mandra.

În urma confirmării diagnosticului, serviciile veterinare au intervenit de urgență aplicand instructiunile din manualul operational de actiune in Pesta Porcina Africana.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman a stabilit planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

DSVSA Teleorman solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.

Proprietarii animalelor (suinelor) afectate de boala vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.