Eveniment

Pesta porcină africană, confirmată la doi mistreți găsiți morți la Sfințești și Cucuieți/ 48 de localități afectate, în 16 localități s-a recurs la uciderea preventivă a suinelor

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Teleorman, informează că Institutul de Diagnostic și Sănătate Animala București (IDSA) – Laboratorul Național de referință pentru Pesta Porcină Africană (PPA) a confirmat prezența virusului acestei boli, în probele prelevate de la un mistreț găsit mort în Fondul Cinegetic 19 Sfințești, precum și de la un mistreț găsit mort în fondul Fondul de Vânătoare 21 Cucuieți.

În prezent, la nivelul județului Teleorman, 48 de localități sunt afectate de virusul pestei porcine africane, fiind neutralizați prin metoda alternativă de îngropare 253 de porci găsiți morți, precum și 6.875 porci uciși. Preventiv au fost omorâți 4.742 de porci din 1.131 de gospodării, în 16 localități.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman (CLCB) a stabilit Planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare, iar DSVSA Teleorman solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Teleorman sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevazute în legislație.

Pesta Porcină Africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire la aceștia, virusul PPA având însă impact major la nivel economic și social.

Astfel, autoritățile aduc în atenția crescătorilor/deținătorilor de porcine din exploatațiile profesionale și gospodăriile non profesionale de suine principalele măsuri de biosecuritate ce trebuiesc avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animalele pe care acestea le dețin.

Proprietarilor de suine li se recomandă: să nu intre în adăposturile unde sunt crescuți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care au umblat pe stradă (este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să fie pusă o tăviță cu paie/alt material absorbant îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat); să crească porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici; hrănirea animalelor se face doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută, fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine etc.); să nu fie scoase scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație; să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; să nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi; să anunțe de urgență medicul veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Teleorman (telefon 0247319638) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.

De asemenea, este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.