Social

Persoanele care refuză recenzarea sau furnizează informații false riscă amenzi de până la 3000 lei / Sancțiuni mai mari pentru recenzorii care divulgă date cu caracter personal

Cea de-a doua etapă a Recensământului Populației și Locuințelor a demarat luni, 14 martie, și constă în autorecenzare individuală sau autorecenzare asistată. Spre deosebire de recensămintele populaţiei precedente, pentru prima dată în ţara noastră, colectarea datelor se efectuează digital, fiind utilizate doar tablete de către recenzorii de teren sau recenzorii pentru autorecenzare asistată.

Etapele de desfăşurare a RPL 2021 sunt următoarele: 1 februarie – 13 martie 2022: preluare date din surse administrative; 14 martie – 15 mai 2022: autorecenzarea online (inclusiv cu asistenţă din partea unui recenzor pentru cei care vor avea nevoie); 16 mai – 17 iulie 2022: colectarea datelor de către recenzori, prin interviu faţă în faţă, cu ajutorul tabletelor, pentru cei care, din diferite motive, nu au reuşit să se recenzeze online.

Persoanele care refuză să participe la recensământ sau care furnizează infomații incomplete sau false riscă amenzi cu valori cuprinse între 1000 și 3000 lei.

Pe de altă parte, și recenzorii care divulgă date cu caracter personal obținute de la populație sau le folosesc în alte scopuri decât cele statistice pot fi sancționați cu amendă de la 1500 lei la 5000 lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.