Social

Permis de conducere din anul 1931, exponatul lunii februarie la Muzeul Județean

Pentru perioada 1 – 28 februarie 2022, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul instituției. Este vorba de un “Permis de conducere”. Acesta este alcătuit din două coperți de carton de culoare maro, care cuprinde 14 file. Pe prima copertă, în exterior, se observă următoarele înscrisuri: Ministerul de Interne, stema regală, Permis de Conducere pentru Automobile. Pe prima copertă, în interior, este fotografia și semnătura titularului. Pe prima pagină este tipărită autoritatea emitentului: România, Prefectura Poliției Municipiului București, Serviciul Circulației, Permis de conducere pentru automobile. Acesta a fost emis la data de 21 ianuarie 1931, pe numele lui Spirea St. Pintilie; profesiunea, conducător auto; naționalitatea, română; domiciliul, str. Carol nr. 89, Alexandria; născut în anul 1909, luna aprilie, ziua 8. Pe paginile 2 și 3 este constatată revizuirea permisului pe anul 1935, iar pe pagina 4 sunt prezente revizuirile din 1939 și 1940. Pe pagina 5 apare o dată ștampilată:13 XI 1984. Toate aceste revizuiri, aflate între paginile 5-18, sunt cuprinse la rubrica Pedepse suferite de titular. Între paginile 19-28 este prezentat un Extras din Legea Circulației pe drumurile publice din 22 octombrie 1929. La pagina 28 apare o actualizare a permisului la 11 mai 1948. Datorită ștampilei aplicate, aflăm că în acel an exista în Alexandria Biroul Circulației din cadrul Comisariatului de Poliție Alexandria. Ultima viză este datată,13 XI 1984 și este prezentă pe interiorul celei de-a doua coperți.

În România primele permise de conducere au fost obținute în urma unor examene încă din anul 1907. În urma acestor examene se obținea Brevetul de Conducere. Probele la care erau supuși cei care doreau să se bucure de Brevetul de Conducere constau dintr-o probă de viteză pe drumurile publice și o probă de frânare, în caz de urgență.

Permisul de conducere este  un  document aproape la fel de important ca și cartea de identitate și de-a lungul timpului a fost supus unui număr destul de mare de reglementări.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.