Social

Pericolul îi pândeşte pe alexăndreni la tot pasul – de sub stratul de zăpadă aşezat peste gheaţa de pe trotuare, la trecerile de pietoni şi de pe acoperişurile blocurilor

Alexăndrenii se chinuie cu gheaţa şi zăpada de pe trotuare. Se circulă greu şi, de parcă nu ar fi suficient, alexăndrenii trebuie să stea la propriu cu ochii în patru, asta pentru că pericolul îi pândeşte nu numai de sub stratul de zăpadă aşezat peste gheţa de pe trotuare, dar şi pe la trecerile de pietoni, la colţurile străzilor, acolo unde şoferii îşi pierd răbdarea, mai ales acum în prag de sărbătoare, trebuie să se uite şi pe sus, la ţurţuri. Prinşi de vâltoarea apropiatelor sărbători de iarnă, şoferii alexăndreni parcă nu mai au răbdare, înjură şi, dacă nu eşti cât se poate de atent la travesatul străzii, riscul de a ajunge la spital accidentat este destul de mare. Se parchează haotic şi se circulă la fel, nu numai din cauza condiţiilor de iarnă, dar şi dintr-o stare de bună dispoziţie exagerată, de neînţeles, care i-a curpins pe mulţi alexăndreni acum în prag de Crăciun. Un alt pericol la care trebuie să fie atenţi trecătorii, după ce au scăpat de aventura traversatului şi atenţia sporită la mişcarea fiecărui pas pentru a nu aluneca şi cădea, sunt ţurţurii şi avalanşele de zăpadă de pe blocurile de locuinţe, cele care nu sunt prevăzute cu burlane de scurgere şi margini pentru reţinerea zăpezii sau opritoare de zăpadă. Acum că a nins din nou, riscurile ca zăpada abia aşezată sunt mai mari să alunece pe cea veche, transformată în gheaţă.

Cele mai mari probleme cu ţurţurii şi avalanşele de zăpadă le au locatarii din unele blocuri reabilitate termic din cauza viciilor de construcţie. Aceste imobile sunt un adevărat pericol pentru trecători. Când s-au schimbat acoperişurile, nu s-au pus trei rânduri de opritoare de zăpadă, ci unul singur, sau nu s-au pus deloc, aspect care nu face alceva decât să crească riscurile ca vreun trecător să fie îngropat de zăpadă care ar putea să cadă peste el. Pe de altă parte, vina nu este numai a construcorului acoperişului lăsat nefinalizat, dar şi a locatarilor care, an de an, uită sau nu iau în serios deloc cerinţele edililor de care au impus montarea de opritoare de zăpadă şi de burlane, tocmai pentru a împiedica acest fenomen. Primăria Alexandria emite anual adrese către asociaţiile de proprietari prin care solicită ca la acoperişurile de tip şarpantă să se monteze opritoare şi burlane şi jgheaburi. Unii dintre proprietarii care au construit acoperişuri la imobilele în care locuiesc în anii anteriori au luat act de solicitarea edililor, la unele blocuri fiind făcute remedieri, însă alţii şi-au făcut acoperişuri în vară şi nu au montat orpitoare. Alţii nici nu vor să audă, asta pentru că montarea de opritoare după ce s-au construit acoperişurile presupune o altă cheltuială, lucru de care mulţi alexăndreni nu sunt foarte încântaţi, mai ales cei care locuiesc la etajele superioare şi în sarcina cărora cade de obicei montatul burlanelor sau, mai puţin costisitior, doborâtul ţurţurilor. “Nu am montat bulane din lipsa banilor, iar opritoare tot din aceeaşi cauză. La vremea când am făcut acoperişul, proiectul nu prevedea opritoare pentru zăpadă, iar acum pentru a le monta îmi trebuie o întreagă echipă de muncitori care să vină să monteze schelă să facă lucrarea, iar eu nu am atâţia bani, mai ales acum în prag de sărbători când tot omul face cumpărături de Crăciun. Ar costa peste 1.000 de lei. De unde să iau eu bani?”, ne-a declarat un locatar al unui etaj superior de pe strada Bucureşti.

Ignoranţa costă scump

Lipsa intervenţiei sau, pur şi simplu, ingnorarea solicitării edililor i-ar putea costa scump pe cei care au obligaţia de a curăţa ţurţurii de pe streaşina blocurilor sau cei care şi-au făcut acoperişuri gândind doar la propriul confort, dar nu au ţinut cont că pot pune în pericol trecătorii şi, mai mult, nici nu vor să facă ceva în sensul ăsta. Pentru a-i depista pe cei care, cu bună ştiinţă, ignoră dispoziţiile administraţiei locale, după sărbători, cel mai probabil, vor începe controale în acest sens, iar cei care nici după Anul Nou nu vor lua act de solicitarea edililor riscă sancţiuni drastice.

Astfel, locatarii de la ultimul etaj, proprietarii proiectelor de acoperiş, riscă în caz de nerespectare a dispoziţiilor primăriei, amendă contravenţională până la 10.000 de lei. Trecătorii sunt în asentimentul edililor şi spun că responsabilii trebuie amendaţi. “Se poate întâmpla oricând o tragedie, să cadă cuiva în cap un ţurţure sau zăpada. Pe lângă faptul că trotuarele, nu toate, sunt acoperite de gheaţă, am văzut locuri unde a căzut zăpada de pe bloc şi a rămas îngheţată pe trotuar. Nu este suficient că trebuie să călcăm cu grijă să nu alunecăm, acum trebuie să ne uităm şi în sus, să nu ne cadă ceva în cap. Plus de asta, dacă vrei să traverzezi, nici strada nu o poţi trece liniştit, nici pe trecere. Pe şoferi zici că i-a “apucat”. Nu sunt atenţi, înjură, claxonează, te calcă la propriu. Zici că doar pentru ei este Crăciunul sau că-i ninge în maşină şi trebuie să ajungă mai repede acasă”, ne-a declarat Maria Marinescu.

De cealaltă parte, pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenţă Teleorman intervin la toate solicitările primite de la unităţile şcolare şi de la locatari, pentru a îndepărta ţurţurii sau cantitatea mare de omăt depusă pe acoperişurile clădirilor şi pun în pericol viaţa trecătorilor. Aceştia intervin acolo unde sunt chemaţi, de cele mai multe ori solicitările sunt, după cum am menţionat, pentru şcoli, instituţii publice, dar şi blocuri de locuinţe.

 

Picioare şi mâini rupte, în topul urgenţelor la Camera de Gardă

Pe lângă ţurţurii de sus, alexăndrenii trebuie să aibă grijă şi la gheaţa formată pe majoritatea trotuarelor. Sarcina curăţării gheţii de pe trotuare sau din zona spaţiilor comerciale revine proprietarilor, dar aceştia nu s-au conformat şi, astfel, zeci de alexăndreni au ajuns la spital cu fracturi, după ce au luat contact cu gheaţa. Numărul solicitărilor a crescut în ultimele zile semnificativ. La Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean din Alexandria s-au prezentat foarte multe persoane care au acuzat dureri după ce au aluncat şi au căzut pe stradă, altele decât numărul mare transportat de Ambulanţă. Pentru unii, care nu au necesitat intervenţie chirurgicală, a fost nevoie doar de ghips şi au fost trimişi acasă, în vederea recuperării. Ceilalţi, cu fracturi grave, au necesitat operaţie şi a fost nevoie de internare. Secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean din Alexandria este zilele acestea printre cele mai aglomerate secţii şi iarna abia a început… (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.