Eveniment

Pericol de inundaţii pe Dunăre – Punctul sensibil în Teleorman este la confluenţa Oltului cu Dunărea în zona Islaz

inundatiiMonica Dumitrescu

Autorităţile din Teleorman sunt în alertă maximă după ce Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis la sfârşitul săptămânii trecute o avertizare de cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre. Avertizarea este valabilă până pe 26 mai şi cuprinde judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

Punctul nevralgic în Teleorman este la confluenţa Oltului cu Dunărea, în zona Islaz, unde apa a început deja să erodeze digurile.

În cadrul videoconferinţei cu prefecţii organizată luni, 19 mai, premierul Victor Ponta a anunţat că a fost organizat un comandament naţional de inundaţii la Craiova, care va fi coordonat de vicepremierul Liviu Dragnea. Primul ministru a precizat că România va fi lovită de viituri puternice pe Dunăre şi a cerut autorităţilor alertă maximă.

 

Comandament naţional de inundaţii la Craiova

“De azi (luni, 19 mai) vom avea comandament naţional de inundaţii la Craiova, iar vicepremierul Liviu Dragnea va coordona instituţiile din zonă. Mai repede de o săptămână nu vom putea să stăm linştiţi. Viiturile care vin din Serbia reprezintă un pericol extrem de ridicat şi trebuie să intervenim cu toate forţele. Până acum am reuşit să evităm pericole mari.

Am discutat cu Oprea şi Duşa şi la Craiova sunt puse la dispoziţie elicoptere de la MAI. Dacă apare vreo problemă putem să salvăm vieţi omeneşti. Vă cer coordonare perfectă cu centrul de la Craiova. Dragnea stă acolo şi asigură că toate instituţiile au un comandament unic şi ştiu să se coordoneze. Obiectivul nostru este să avem pagube materiale cât mai mici şi umane zero”, a declarat Victor Ponta.

Acesta a mai spus că Guvernul va solicita ajutorul Armatei la inundaţii în cazul în care problemele nu vor putea fi înlăturate cu ajutorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţei, Apelor Române şi autorităţilor locale. Un elicopter SMURD se află deja la Craiova şi este pregătit să intervină dacă va fi nevoie în oricare dintre judeţele afectate.

De la Craiova, vicepremierul Dragnea a cerut prefecţilor să monitorizeze în permanenţă situaţia digurilor de pe Dunăre. El a precizat că debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă în zilele următoare, iar viitura va staţiona 4-5 săptămâni în România, existând un risc nu de depăşire a digurilor, ci în ceea ce priveşte rezistenţa acestora. Dragnea a mai spus că autorităţile sunt pregătite să intervină cu peste un milion saci de nisip, cu personal şi echipamente inclusiv din judeţele limitrofe celor dunărene vizate, urmând să fie solicitat şi sprijinul Armatei în caz de nevoie.

 

În zona Islaz, digul este deja erodat de apă

Tot în cadrul videoconferinţei, vicepremierul Dragnea a cerut prefectului de Teleorman să monitorizeze în special digul de pe malul drept al Oltului la confluenţa cu Dunărea, în zona localităţii Islaz, acolo fiind cel mare risc. “Să mergeţi personal acolo”, a spus Liviu Dragnea prefectului Carmen Daniela Dan. Acesta a confirmat că există probleme în acea zonă, apa erodând o parte din dig.

“În acest moment, şi la Turnu şi la Zimnicea, deşi ne aşteptăm la creşteri substanţiale de debit, situaţia este sub control. Avem încă de acum două zile în supraveghere şi patrulare toate incintele îndiguite. În Teleorman avem 88 Km de Dunăre cu incinte îndiguite unde se patrulează în permanenţă. De azi dimineaţă s-au dublat aceste efective. Avem în acest moment rezervă de militari şi de la jandarmi şi de la ISU care pot suplini acest efort.

De asemenea, prin comitetele locale pentru situaţii de urgenţă am evacuat din zona dig mal animale, depozite de material lemnos, utilaje. Primarii în calitate de preşedinţi ai Comitetelor locale pentru Situaţii de Urgenţă vor pregăti şi vor avea în dispozitiv o rezervă de 30-40 voluntari pregătiţi să acţioneze în punctele critice.

La confluenţa Oltului cu Dunărea deversează prin Hidrocentrala de la Izbiceni ca să golească acele lacuri de acumulare în jur de 1025 mc de apă şi acolo suntem pregătiţi să preluăm eventual nişte cantităţi dacă se împune, în rest suntem în stare permanenţă în dispozitiv, prefectul, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este în teren”, a declarat Carmen Daniela Dan imediat după videoconferinţă.

 

Veştile de la ANM nu sunt tocmai rele

“Până marţea viitoare, 27 mai, cantităţile de precipitaţii în România pot fi punctual 15-20 milimetri, ceea ce înseamnă că nu pot să contribuie la creşterea suplimentară a nivelurilor râurilor din interiorul ţării. A doua veste bună este că nici în bazinul Dunării – Croaţia, Serbia, Ungaria – nu sunt ploi până lunea viitoare. Pe 27, însă, în bazinul Dunării începe să plouă. Nu putem estima de acum cantităţile, dar vom ţine la curent şi autorităţile şi populaţia, pentru că va ploua din 27 şi în bazin, şi în România. Partea bună este că nu se suprapune viitura de acum din Ungaria cu cantităţile de precipitaţii din 27-30 mai”, a spus directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii desfăşurată la începutul acestei săptămâni. Ion Sandu a precizat că, din datele hidrologilor, maximul viiturii va fi în jur de 25 mai, la intrarea în ţară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.