Economie

Pentru completarea cererii, fermierii trebuie să prezinte la APIA o serie de documente

Ordinul pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a schemelor de plăţi din agricultură pentru perioada 2015-2020 a fost publicat de Monitorul Oficial şi, teoretic, nu mai există nici o piedică pentru demararea campaniei de depunere a cererii unice de plată.

Până când depunerea va deveni oficială, agricultorii teleormăneni, cei care aşteaptă cu sufletul la gură depunerea cererilor pe suprafaţă, trebuie să fie la curent cu noutăţile aduse modelului de cerere care se depune anul acesta, având în vedere că se depune o singură cerere. La nivelul judeţului Teleorman, sumele plătite anul trecut pe SAPS au fost avansul, care s-a ridicat la valoarea de 130.457.014 lei, pentru un număr de 20.333 cereri, iar plăţile autorizate la plata regulară s-au ridicat la valoarea de 168. 649. 915 lei pentru un număr de 20.219 cereri.

Potrivit ordinului de ministru, fermierii vor primi, într-o primă etapă, invitaţii cu data şi ora la care să se prezinte pentru completarea online a cererii unice. Modelul de invitaţie a fost publicat în Monitorul Oficial, alături de formularul cererii unice de plată. Pentru completarea cererii fermierii trebuie să prezinte la APIA o serie de documente, toate aceste acte fiind menţionate în Ordinul de ministru, publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, fermierii care solicită plata pe suprafaţă trebuie să prezinte o adeverinţă de la Primărie cu suprafeţele lucrate, modelul se găseşte în Ordinul ministrului; copii de la Registrul Agricol cu poziţiile terenurilor pentru care solicită subvenţii; copiile titlurilor de proprietate, actele de succesiune, dacă proprietarul a murit şi s-a dezbătut succesiunea şi un centralizator cu contractele de arendă. Dacă nu are titluri de proprietate pe anumite parcele, fermierul va scrie o declaraţie pe propria răspundere în care va menţiona motivul pentru care nu are.

De altfel, fermierii care solicită plata pe cap de animal vor prezenta o adeverinţă de la medicul veterinar şi copii ale paşapoartelor animalelor, dacă e vorba de o fermă nouă sau de animale care nu sunt înregistrate în 2014. În cazul crescătorilor de animale, angajaţii APIA vor accesa codul de exploataţie şi vor avea situaţia animalelor eligibile la plată în 2014. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.