Politic

Pentru 32 de europarlamentari votează o ţară întreagă

Ioan DUMITRESCU

Joi, 22 mai a.c., au început în Europa alegerile pentru Parlamentul European, alegeri care se vor încheia duminică, pe 25 mai, zi de alegeri şi în România. Patru zile de votare în cele 28 de state ale Uniunii, în care vor fi aleşi cei 751 de europarlamentari; vor fi suficiente momente de gândire pentru cetăţenii europeni pentru a decide pe cine să trimită ca preşedinte al Comisiei Europene. În momentul de faţă sunt cinci candidaţi la preşedinţia Comisiei: Jean-Claude Juncker, primul ministru al Luxemburgului, Martin Schulz, social-democrat, Guy Verhofstadt, liberal, fost premier al Belgiei, Alexis Tsipras, comunist grec, şi Ska Keller, din partea verzilor, şi cel mai tânăr candidat, în vârstă de doar 32 de ani.

32 de fotolii de europarlamentari sunt destinate României, iar în ţară deja lupta este acerbă. De departe, lupta va fi câştigată de Alianţa electorală PSD-UNPR-PC, clasată în sondaje pe prima poziţie cu 41 de procente.

Despre români se spune că vor merge la votare în procent de aproximativ de 30%, fiind parţial eurosceptici, sau puturoşi. În schimb, nici alte naţiuni nu vor fi mai harnice la votare; bunăoară, despre locuitorii din Regatul Unit al Marii Britanii, căruia îi sunt destinate 73 de fotolii de europarlamentari, sau olandezii, care vor avea şi ei 26 de eurodeputaţi, analiştii spun că nu vor merge la votare într-un procent mai mare de o treime. La noi, nu conştiinţa civică de cetăţeni europeni nu îi va aduce pe români la urnele de votare, ci lehamitea de clasă politică, de politicieni, de şmecheri cocoţaţi în fruntea partidelor pe ierarhii apreciate ca nedrepte. Cu toate acestea, chiar dacă nu este cel mai drept sistem, democraţia conferă drepturi, obligaţii şi chiar şi libertăţi, care dacă nu sunt folosite de cei îndreptăţiţi, sunt escrocate de meseriaşii din politică. Duminică, pe 25 mai, pentru doar 32 de europarlamentari votează o ţară întreagă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.