Social

Pentaximul, vaccinul împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive şi poliomielitei, lipseşte în continuare din cabinetele medicilor

În jur de 700 de copii sunt puşi în aşteptare pentru primirea vaccinului DTPa-VPI-Hib

Un vaccin obligatoriu pentru bebeluşi lipseşte de ceva timp din spitalele din Teleorman, dar şi din alte judeţe. Este vorba de Pentaxim, vaccinul care îi imunizează pe micuţi  împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B şi poliomielitei, acesta fiind administrat sugarilor de 2, 4, 6 şi respectiv 12 luni. Părinţii se tem că dacă nu vor fi vaccinaţi, copiii nu vor putea merge la creşă, unii părinţi fiind nevoiţi să se întoarcă la serviciu, şi în lipsa posibilităţii angajării unei bone sau a altcuiva care poate să stea cu copilul până la împlinirea vârstei optime de a merge la grădiniţă, trebuie să apeleze la creşe, dar în lipsa vaccinului părinţii cred că cei mici nu vor putea merge la creşă, odată că vaccinul este obligatoriu, iar la înscrierea la creşă fişa de vaccinare este unul dintre documentele care trebuie prezentate, iar pe de altă parte, îşi pun problema că în lipsa unui vaccin copilul se poate îmbolnăvi mai uşor. Cu toate acestea, temerile părinţilor nu pot face nimic, mai ales că lipsa Pentaximului se pare că va mai persista, iar achiziţionarea din farmacii nu este posibilă, pentru că nici în reţeaua de farmacii cu circuit deschis nu există. Oricum, “există Infarix, cu aceleaşi valenţe ca Pentaximul”, spun medicii de familie teleormăneni, dar mult mai scump decât Pentaxim, însă, potrvit medicilor teleormăneni, mulţi părinţi au ales varianta de a plăti mai mult, decât cea de a nu imuniza bebeluşul. Alte sute de părinţi sunt într-o situaţie confuză şi nimeni nu le explică de ce copiii lor nu pot fi vaccinaţi, nu au bani pentru un vaccin scump, iar medicii de familie spun că dacă vor întârzia prea mult, cei care vor suferi vor fi bebeluşii. Lipsa Pentaximului din cabinetele teleormănene va persista se pare şi în intervalul următor, o dată posibilă a sosirii dozelor de vaccin nefiind cunoscută, acestea fiind aşteptate de la o zi la alta.
În Teleorman, circa 700 de bebeluşi sunt pe listele de aşteptare pentru vaccinare, utilizat pentru vaccinarea primară şi de rapel a sugarilor. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.