Social

Pensionarii teleormăneni solicită micşorarea tarifelor notariale

Scan10292Monica DUMITRESCU

Alianţa Judeţeană a Pensionarilor Teleorman a depus săptămâna aceasta la Instituţia Prefectului Teleorman o adresă prin care solicită inervenţia la Guvern pentru acordarea unor facilităţi privind taxele notariale pentru categoria de persoane pe care o reprezintă.

Pensionarii teleormăneni propun amendarea tarifelor practicate de notarii publici pentru întocmirea actelor notariale care privesc taxele de succesiune pentru pensionari şi persoanele vârstnice şi nu numai, acestea fiind considerate foarte mari pentru veniturile lor. “Niciodată nu vor putea acoperi aceste taxe. Prin aceasta se evită specula şi cumpărarea drepturilor litigioase, reuşindu-se astfel intrarea în legalitate a proprietăţilor de drept”, se arată în petiţia depusă.

De asemenea, pensionarii propun aducerea unor modificări şi îmbunătăţiri la legea notarilor publici privind taxarea la: testamente, acte de vânzare-cumpărare, de succesiune, legalizarea actelor de proprietate, etc. în aşa fel încât acestea să poată  fi accesate de pensionari şi persoanele vârstnice. Reprezentanţii pensionarilor teleormăneni cer anularea art. 77 din Legea 571/2003 şi Anexa nr. 5, lit. b, pct. 6 din Normele emise cf. ord. Ministerului Justiţiei nr. 46/c/2011.

“Taxele percepute la activităţile de cadastru şi intabulare a terenurilor, de asemenea, sunt foarte mari şi nu pot fi suportate de către pensionari şi persoanele vârstnice. Pentru legalizarea acestora propunem să se urgenteze elaborarea şi aprobarea legii privind aceste lucrări pentru o perioadă de timp optimă, să se efectueze gratuit pentru toată populaţia cu prioritate pentru pensionari şi persoanele vârstnice.

Dacă aceste trei acte normative ar fi amendate, prin a se practica tarife speciale pentru aceste două categorii, credem că se va repara o mare nedreptate socială şi cumpărarea multor drepturi litigioase ar dispărea”, se mai arată în petiţia semnată de preşedintele asociaţiei, Marin Cojoacă.

Alianţa Judeţeană a Pensionarilor Teleorman, legal constituită conform sentinţei civile nr. 66/2004, reprezintă peste o sută de mii de pensionari din judeţ, a căror pensie medie este de 734 lei pe lună şi peste 40.000 de pensionari al căror venit lunar nu depăşeşte 400 de lei.

“În urma discuţiilor avute, vă aducem în atenţie rugăminţile şi doleanţele pe care aceştia le au. Cu respect vă solicităm sprijin în a depune toate diligenţele şi demersurile necesare pentru îndreptarea acestor inechităţi sociale”, se mai arată în petiţia depusă la Instituţia Prefectului.

Comitetul Judeţean al Persoanelor Vârstnice, al cărui preşedinte este tot Marin Cojoacă, a propus Instituţiei Prefectului să convoace Comitetul de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice în data de 30 martie 2016, ora 11.00, având pe ordinea de aceste probleme, dar şi altele cu care se confruntă aceste categorii de persoane.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.