Social

Pensionarii teleormăneni cer sprijinul autorităţilor pentru reducerea taxelor notariale prea mari în raport cu pensiile

Miercuri, 25 martie, a avut loc în cadrul Instituţiei Prefectului Teleorman şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, în cadrul căreia au fost dezbătute informarea privind întocmirea actelor notariale şi stabilirea taxelor aferente, precum şi informarea cu privire la activităţile de cadastru.

La şedinţa au luat parte prefectul judeţului Teleorman, Carmen Daniela Dan, subprefectul judeţului Teleorman, Alexandru Ceciu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Nicolae Zavera, precum şi mai mulţi directori ai instituţiilor deconcentrate din judeţ.

Principalele sesizări ale reprezentanţilor pensionarilor s-au rezumat la taxele considerate ca fiind prea mari în raport cu pensiile încasate în judeţul Teleorman, pe care aceştia sunt nevoiţi să le achite atât pentru întocmirea unor acte notariale, precum şi pentru lucrări de cadastru.

Ioan Eana, preşedintele Consiliul Persoanelor Vârstnice al Judeţului Teleorman, a vorbit despre problemele financiare cu care se confruntă pensionarii din judeţ şi a sugerat prefectului judeţului Teleorman să propună la nivel central „modificări şi îmbunătăţiri ale legii care reglementează tarifele percepute de către notarii publici”. Totodată, acesta a mai precizat că ar fi necesară o întâlnire cu deputaţii şi senatorii de Teleorman, aceştia fiind, în fond, cei care pot să iniţieze proiecte de legi care să cuprindă modificările solicitate de persoanele vârstnice.

„Tarifele practicate de notarii publici sunt foarte mari în raport cu pensia medie din România, care la noi în judeţ este chiar mai mică decât la nivel naţional, şi în raport cu pensia minimă de 400 de lei. Noi solicităm, de obicei, acte notariale ca testamente, acte de vânzare-cumpărare, succesiuni, legalizări de acte de proprietate şi tarifele practicate sunt prea mari pentru noi. Şi în ce priveşte activităţile de cadastru considerăm că tarifele sunt prea mari, mai ales ca lucrările se întocmesc foarte greu. Am înţeles că sunt angajaţi puţini şi există un volum foarte mare de solicitări. Preţurile pentru lucrările de intabulare pentru terenurile agricole, intravilane, curţi, suprafeţe locuibile şi anexe gospodăreşti sunt foarte mari şi foarte greu de suportat pentru pensionari. Solicităm intervenţia prefectului la Guvern pentru a finaliza un proiect de lege care s-a tot vehiculat şi care prevede ca lucrările de cadastru să fie gratuite. Să se ia o măsură, să ştim dacă se adoptă sau nu”, a mai spus Ioan Eana în cadrul şedinţei. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.