Social

Pensionarii cu pensii de până la 700 lei primesc medicamente compensate 90%, dacă nu au alte venituri

Teleormănenii cu venituri numai din pensii de până la 700 lei pot beneficia lunar de un procent de compensare de 90 la sută şi pentru medicamentele al căror procent de compensare este de 50 la sută. De altfel, pensionarii care au şi grad de handicap beneficiază de medicamente gratuite, atât pentru tratamentul ambulatoriu, cât şi pe timpul spitalizării, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile stabilite de contractul cadru.

Potrivit CAS Teleorman, pensionarii ce nu înregistrează alte venituri decât o pensie de până la 700 de lei lunar, pot beneficia de medicamente compensate de 90 la sută, chiar şi pentru cele al căror procent de compensare este de 50 la sută şi pentru a beneficia de această facilitate trebuie să prezinte medicului de familie ultimul talon de pensie şi să declare pe propria răspundere că nu realizează şi alte venituri. De asemenea, în cazul unei persoane cu handicap, inclusiv pensionar, aceasta trebuie să prezinte medicului de familie certificatul de handicap din care să reiasă gradul de handicap şi dacă certificatul este periodic sau definitiv.

Dacă pensionarul, pe lângă pensie, mai realizează şi alte venituri sau primeşte o pensie mai mare de 700 lei, dar medicului de familie i-a declarat că realizează venituri sub 700 lei pe lună, atunci diferenţa dintre 50 la sută şi 90 la sută din reţetele compensate va fi imputată pacientului, deoarece a dat o declaraţie pe propria răspundere care nu corespunde cu realitatea.

Totodată, dacă medicul i-a prescris reţetă compensată fără să-i ceară pacientului ultimul cupon de pensie şi declaraţia pe propria răspundere şi se dovedeşte că pensionarul, pe lângă pensie, mai realizează şi alte venituri sau primeşte o pensie mai mare de 700 lei, suma va fi recuperată de la medic. La nivelul judeţului Teleorman, periodic se întâmplă ca medicilor de familie să le fie imputate sume pentru că au prescris reţete pensionarilor cu pensii de peste 700 lei. (C.P.)

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.