Politic

Pensiile speciale ale parlamentarilor, aspru criticate de primarii teleormăneni – Victor Drăguşin: „Parlamentarii au avut grijă să-şi protejeze statutul lor, în nici un caz statutul primarilor”

Supărare mare în rândul edililor după ce deputaţii şi senatorii i-au lăsat cu ochii în soare şi s-au ocupat doar de interesele lor. Aşa că, atraşi de pensiile pe care le primesc parlamentarii, primarii cer egalitate. Asociaţiile primarilor de oraşe şi comune n-au stat prea mult pe gânduri şi au trimis deja petiţii Parlamentului, prin care arată de ce aleşii locali nu pot fi daţi la o parte atunci când se pune problema unor indemnizaţii speciale la vârsta pensionării pentru anumite categorii de demnitari.

Şi, la o adică, edilii par îndreptăţiţi să solicite aceleaşi drepturi pe care şi le votează parlamentarii, că doar primarii bat oraşele şi comunele în campaniile electorale şi îi fac pe oamenii politici senatori şi deputaţi.

Primarii de comune au luat deja iniţiativă, astfel că au înaintat Parlamentului o petiţie prin care cer drepturi egale cu deputatţii şi senatorii. Dar aceştia nu au fost singurii, astfel că, după primarii de comune, cei de oraşe au luat modelul, votând în unanimitate pentru trimiterea la Parlament a unei petiţii prin care se solicită ca primarii să beneficieze „măcar 50% din pensia parlamentarilor”, mai ales în condiţiile în care, fiind asimilaţi demnitarilor şi primind indemnizaţii de serviciu şi nu salarii, primarii nu mai au, astfel, şi spor de vechime, care se traduce, pentru restul bugetarilor, într-un plus la pensie.

Edilii teleormăneni ce provin din rândul Puterii, ai cărei deputaţi şi senatori au iniţiat şi votat Legea indemnizaţiilor speciale pentru parlamentari la vârsta pensionării, se arată nemulţumiţi de iniţiativele aleşilor pe care i-au susţinut şi promovat în campania electorală din 2012.

 

„Candidaţii o să meargă singuri să-şi prezinte programul politic în faţa electoratului” – Benone Rababoc

Benone Rababoc, primarul comunei Talpa şi, totodată, membru în Consiliului Director al Asociaţiei Comunelor din România, spune răspicat că, în condiţiile în care parlamentarii îşi acordă drepturi speciale, ar fi cazul să se ocupe şi de campaniile electorale. În acest sens, spune primarul Benone Rababoc, candidaţii pentru Camera Deputaţilor şi Senat ar trebui să-şi susţină punctul de vedere în faţa electoratului fără sa apeleze la ajutorul primarilor.

„Candidaţii o să meargă singuri să-şi prezinte punctul de vedere şi programul politic în faţa electoratului, dacă tot se doreşte schimbarea clasei politice şi a modului de a face politică. Consider că şi modul de a face campanie electorală trebuie schimbat, dacă tot se doreşte o schimbare până la capăt. Eu unul pot să spun că o să merg să-mi susţin programul politic la alegerile locale, la alegerile generale fiecare să-şi prezinte personal punctul de vedere”, a declarat primarul Benone Rababoc.

Totodată, primarul comunei Talpa spune că este la curent cu petiţia înaintată Parlamentului de Asociaţia din care face parte şi consideră că legile adoptate de parlamentari ar trebui aplicate şi aleşilor locali, atât în ce priveşte salariile, cât şi în ce priveşte pensiiile speciale.

 

“Eu dezavuez această lege şi consider că nu trebuie să se aplice nici la primari, nici la alţi aleşi locali sau naţionali” – Victor Drăguşin

Victor Drăguşin, edilul municipiului reşedinţă de judeţ, spune că nu este de acord cu legea pensiilor speciale votate de parlamentari şi nici nu susţine acordarea unor pensii speciale nici parlamentarilor ori primarilor, dar nici altor categorii socio-profesionale.

De asemenea, spune primarul social-democrat, se aşteaptă ca votul dat de parlamentari pe legea pensiilor speciale să infuenţeze în mod negativ anul puternic electoral 2016, dar consideră că va fi afectată campania pentru alegerile generale, nu şi cea pentru alegerile locale.

„Eu pot să spun că dintotdeauna, sau cel puţin de când sunt eu în administraţie, au existat disensiuni între aleşii locali şi aleşii naţionali. Aleşii locali sunt cei care văd realitatea din teren, care promit oamenilor şi care, sigur, fac şi campanie electorală pentru aleşii naţionali, implicit pentru parlamentari. Şi întotdeauna, dar întotdeauna, sau cel puţin în ultimii 20 de ani, parlamentarii ajunşi pe cele mai înalte fotolii, au avut grijă să-şi protejeze statului lor, în nici un caz statutul primarilor, al consilierilor locali, consilierilor judeţeni ori statutul preşedinţilor de consilii judeţene. Logica n-am înţeles-o, eu dezavuez această lege pe care şi-au promovat-o şi consider că nu trebuie să se aplice nici la primari, nici la alţi aleşi locali sau naţionali. Şi, în contextul în care ei muncesc două-trei zile pe săptămână, chiar mi se pare nejustificată această măsură”, a declarat Victor Drăguşin.

 

“Este o iniţiativă pe care PSD trebuie să şi-o asume” – Cristi Barbu

Edilii Opoziţiei sunt mai acizi în declaraţii, mai ales că parlamentarii liberali s-au atătat împotriva legii, susţinând public că n-o vor vota. În acest sens, copreşedintele PNL şi, totodată, primarul comunei Suhaia, Cristi Barbu, consideră că este o iniţiativă pe care PSD trebuie să şi-o asume, întrucât deputaţii şi senatorii social-democraţi au iniţiat şi votat Legea pensiilor speciale. Totodată, a mai spus Cristi Barbu, alegerile generale din toamna anului 2016 nu vor fi influenţate de votul dat în Parlament, în condiţiile în care opinia publică este la curent cu poziţia adoptată de parlamentarii PNL, respectiv aceea de respingere a demersului aleşilor de a-şi acorda indemnizaţii speciale la vârsta pensionării. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.