Social

Pensia anticipată parţială este calculată în baza unor noi reguli

Începând cu data de 17 iulie 2016, pensia anticipată parţială este calculată în baza unor noi reguli. Legea nr. 142/2016 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care prevede modificările a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 528 din 14 iulie și a intrat în vigoare duminică, 17 iulie.

Potrivit noului act normativ, diminuarea cuantumului pensiei anticipate parţiale este calculată în funcţie de anii munciţi în plus faţă de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege. Până acum, diminuarea pensiei anticipate parţiale se făcea cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, fără a fi luaţi în considerare anii ce depăşesc stagiul complet.

În Teleorman, în luna iulie 2016 erau înregistrați 1.836 de pensionari beneficiari de pensie anticipată.

Pensia anticipată parţială poate fi cerută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă opţiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare şi pentru cele care au depăşit stagiul complet cu până la opt ani.

De reținut că, noua lege produce efecte doar pentru viitor. Prin urmare, de noul mod de calcul se pot bucura doar persoanele care se pensionează anticipat parţial începând cu data de 17 iulie. Persoanele deja pensionate anticipat parţial până la data de 16 iulie n-au cum să beneficieze de o recalculare, din moment ce Legea nr. 142/2016 nu include o asemenea posibilitate. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.