Politic

Pe urmele primarului tău… – Florian Grosu, primarul niciunui partid, dar al tuturor intereselor

Carmen Dumitrescu

Comuna Nanov nu este una dintre comunele cele mai atractive ale judeţului, din niciun punct de vedere, mai puţin proximitatea de reşedinţa judeţului, care face ca şi interesele din zonă să fie destul de mari. La conducerea Primăriei din Nanov se află unul dintre primarii şcoliţi ai judeţului, fiind cunoscută apetenţa lui Florian Grosu pentru studiul sistematic al istoriei şi a muzicii, ceea ce îl face un primar destul de apreciat de comunitate. Şi pe bună dreptate, pentru că omul a pus întotdeauna interesele comunităţii pe un plan prioritar, speculându-şi propriile interese secundar, chiar dacă şi din acest punct de vedere, primarul s-a descurcat destul de bine. Şi ca să ducă la îndeplinire interesele comunităţii, primarul nanovean n-a ţinut niciodată cont de convingeri politice şi directive de la partid, astfel că atunci când a avut nevoie de iluminat public i-a sprijinit pe democrat-liberali, pentru că erau la guvernare, iar apoi, când a vrut sistem de alimentare cu gaze naturale, omul s-a apropiat de USL, chiar în campania electorală de la alegerile parlamentare, apropierea fiindu-i facilitată de fostul său coleg de cameră din facultate, Crin Antonescu.
La fel ca şi alţi primari de comune din Teleorman, Florian Grosu este Dumnezeu în comuna lui. Oamenii ies din casă dacă le-o cere primarul, se mobilizează împotriva sau în favoarea cui trebuie, la comanda acestuia şi, în general, ştie să-şi organizeze bine lucrurile, manipulând oamenii prin ajutoare sociale şi alte instrumente fireşti, până la urmă, pentru şefii de instituţii publice interesaţi de popularitate, atât în ceea ce-i priveşte, cât şi în privinţa partidului pe care doresc şi pot să-l sprijine. La prima vedere, Florian Grosu nu e un om înstărit. El are un venit anual de 15.000 de lei, rezultaţi exclusiv din totalizarea salariilor de primar pe 12 luni, iar soţia sa, director de şcoală, câştigă anual 14.000 de lei. La venitul total al familiei se mai adaugă şi veniturile din activităţi independente ale soţiei sale, totalizate la 30.000 de lei anual. În ciuda acestor venituri deloc impresionante, familia Grosu are în posesie o casă de locuit în intravilan, în suprafaţă de 2000 de metri pătraţi  şi un teren forestier în suprafaţă de 160 de metri pătraţi.

S-a tot discutat, după ce şi-a exprimat deschis sprijinul pentru PNL în cadrul unei întruniri publice despre faptul că Grosu ar pregăti trecerea către doctrina liberală. Totuşi, omul a ştiut că e mai bine să stai acolo unde eşti, tolerând condiţiile existente, în timp ce îţi poţi îndeplini interesele cu sprijinul cui poate să te ajute. Iar genul acesta de pragmatism l-a făcut pe Grosu un primar destul de apreciat la el în comună şi, în general, de cei care i-au urmărit activitatea din administraţie.

Cu toate acestea, unele rezerve în privinţa acestui gen de comportament vor exista mereu, mai ales în ceea ce-i priveşte pe şefii partidelor pe care Grosu le serveşte, în funcţie de interes, pentru că în general un om care se vinde o dată, o poate face şi a doua oară, iar efectele unei trădări de genul acesta într-o competiţie electorală serioasă pot fi destul de grave.

Dar nu trebuie să uităm că, din postura de lăutar, Grosu a cântat şi a încântat electoratul ani la rând, iar pe un om care iubeşte muzica, mai ales în formele ei rudimentare, nimeni nu se poate supăra cu adevărat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.