Politic

Pe ce legi mai pun semnătura parlamentarii de Teleorman. Deputatul Calotă Florică Ică vrea să completeze legea apiculturii

Şase parlamentari, printre care şi deputatul ALDE de Teleorman Calotă Florică Ică, au depus la jumătatea lunii trecute o propunere legislativă pentru completarea Legii apiculturii nr.383/2013. Concret, potrivit iniţiativei legislative, apicultorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil ţara de origine sau locul de provenienţă a mierii şi a produselor apicole, nerespectarea prevederii fiind sancţionată cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Totodată, potrivit proiectului de lege, medicii veterinari oficiali de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare si pentru siguranţa alimentelor judeţene si a municipiului Bucuresti sunt obligaţi să efectueze supravegherea şi controlul oficial al modului în care operatorii economici realizează procesarea mierii şi a produselor apicole si vor recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator ori de câte ori există suspiciuni sau reclamaţii cu privire la neincadrarea în parametrii de siguranţă si calitate ai acestor produse.

„Pentru mierea şi produsele apicole provenite din comunitatea europeană sau ţări terţe, amestecurile acestora cu produse apicole autohtone se vor menţiona respectând prevederile art. 2, pct.4 lit.a) din Directiva 2001/110/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind mierea”, se mai arată în proiectul de lege

De asemenea, se mai prevede în iniţiativa legislativă că dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă miere şi produse apicole, conform prevederilor Directivei 2001/110/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind mierea şi, pentru nerespectarea prevederii, amenda este cuprinsă între 5.000 lei şi 10.000 lei.  Pe de altă parte, susţin iniţiatorii proiectului de lege, dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie „Produs natural” de 100% miere ca materie primă provenită din exploataţii apicole din România”. Tot cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei se pedepses, potrivit proiectului de lege, şi abaterile de la această prevedere.

Pe de altă parte, pentru expunerea spre vânzare sau vânzarea de miere si produse apicole pentru consum cunoscând că sunt obţinute din înlocuitori, amenda este cuprinsă între  20.000 lei la 25.000 lei şi retragerea pe timp de 6 luni a autorizaţiei de funcţionare. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.