Şapte deputaţi, printre care şi deputatul ALDE de Teleorman Calotă Florică Ică, au iniţiat un proiect de lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice. Concret, propunerea legislativă introduce, la articolul 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, după alineatul (33), un nou alineat, alineatul (34), potrivit căruia „Dacă în urma analizelor prevăzute la alin. (32) se identifică prezenta unor substanţe care nu sunt prevăzute în Anexele nr. I şi II din Regulamentul (CE) nr.834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice în ceea ce priveşte producţia ecologică, etichetarea şi controlul şi se constată că prezenţa substanţelor este determinată de contaminări accidentale, se aplică sanctiunea declasării produsului şi, după caz, a terenului, fără a afecta plătile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune”.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, vizată de iniţiativa legislativă a parlamentarilor, reglementează obţinerea de produse agroalimentare fără utilizarea produselor chimice de sinteză şi care sunt certificate de un organism de inspecţie şi certificare înfiinţat în acest scop.
„În baza acestei ordonanţe a fost emis Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 895/2016 pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare, de aprobare a organismelor de inspecţie şi certificare/organismelor de control şi de supraveghere a activităţilor organismelor de control, în agricultura ecologică, care nu a cuprins o prevedere foarte importantă care se aplică deja la nivelul Uniunii Europene şi care avantajează fermierii în accesarea fondurilor europene şi a subvenţiilor, şi nu în risipirea banilor europeni. Prevederea sus menţionată se referă la următorul caz: dacă în urma analizelor asupra probelor de sol, plante şi din produsele agroalimentare ecologice se identifică prezenţa substanţelor care nu sunt incluse în anexele nr. I şi II ale Regulamentului (CE) nr. 889/2008 iar organismul de inspecţie şi certificare constată că aceasta se datorează contaminării accidentale şi nu provine din încălcarea legislaţiei în vigoare cu privire la agricultura ecologică, se aplică sancţiunea de declasare a produsului şi, eventual, terenului, fără ca fermierul să fie nevoit să suporte penalităţi/sancţiuni din partea Agenţiei de Păţi şi Intervenţie pentru Agricultură”, se arată în expunerea pe motive a proiectului de hotărâre. (Violeta Mocanu)