Politic

Pe ce legi mai pun semnătura aleşii de Teleorman. Mara Calista vrea să suspende ajutoarele sociale, dacă beneficiarul refuză un loc de muncă

Parlamentarii propun modificarea Legii privind venitul minim garantat, astfel că, potrivit unei iniţiative legislative susţinute de 21 de deputaţi (PNL şi PMP), printre care şi deputatul de Teleorman Mara Calista, beneficiarii ajutoarelor sociale nu vor mai beneficia de sumele de la stat dacă refuză un loc de muncă de la oficiul teritorial la care sunt arondaţi.

Propunerea legislativă pentru modificarea alineatului (7) al articolului 15 din Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat, prin care parlamentarii propun modificarea legii, astfel încât refuzul unui loc de muncă oferit şi/sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională conduce la încetarea dreptului de ajutor social, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 30 mai.

În expunerea de motive, iniţiatorii proiectului de lege susţin că actuala legislaţie obligă beneficiarii să fie înscrişi la oficiile teritoriale de muncă, însă al treilea refuz al unui loc de muncă, acestora li se suspendă plata ajutoarelor sociale.

„Din practică se constată că majoritatea celor care primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului. Considerăm că modificările sunt necesare, mai ales că mas-media a prezentat de multe ori cazuri în care beneficiarii se plimbă cu maşini de lux sau stau în conace. De asemenea, mulţi dintre ei îşi maltratează copiii şi nu îi lasă să meargă la şcoală sau le interzic să primească burse, de teamă să nu piardă indemnizaţia dată de stat”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Aleşii au folosit, în iniţiativa legislativă, date oficiale de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, potrivit cărora, pentru luna aprilie 2017 au fost înscrise 243.006 de persoane cu beneficii (ajutoarele sociale) drepturi curente.

În cazul acestui proiect legislativ, for decizional este Camera Deputaţilor. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.