Eveniment

Pe 24 iunie, “Cu mândrie purtăm ie” la Pădurea Vedea

Pe 24 iunie, Consiliul Județean Teleorman organizează, prin Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman, evenimentul cultural “Cu mândrie purtăm ie” la Pădurea Vedea, cu ocazia a două sărbători: Ziua Internațională a Iei și Sânzienele sau Drăgaica.

Reprezentanții CJT organizează evenimentul, deoarece “ambele sărbători sunt expresia bogăției culturii tradiționale românești, a creativității și profunzimii spirituale a poporului român”. Astfel, cu această ocazie, artiștii Ansamblului “Burnasul” vor susține un recital folcloric, evidențiind bogăția portului popular prin dansuri și cântece tradiționale. Evenimentul va începe la ora 18:00, iar participanții sunt rugați să poarte cămașa tradițională românească.

În 2013, a fost organizată pentru prima oară Ziua Internațională a Iei, după ce comunitatea “La Blouse Roumaine” a propus ca ia să devină brand al țării. Așadar, în scurt timp, evenimentul a devenit global, iar toate comunitățile de români din colțurile lumii sărbătoresc această zi cu scopul de a promova bluza tradițională și obiceiurile românești.

Cât despre Sânziene sau Drăgaica, site-ul CrestinOrtodox.ro, cea mai mare comunitate ortodoxă din lume, discută istoria acestei sărbători: “Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Denumirea este preluată, probabil, de la Sancta Diana, zeița silvestră (…). Conform tradiției, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsările, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferințelor oamenilor (…). În dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se considera că omul va trăi mult, în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă, că va muri repede, atunci când coronița aluneca spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.