Eveniment

Paza în şcoli, un moft sau o necesitate? Îşi fac paznicii treaba? Un elev din Alexandria, bătut crunt în curtea şcolii

bataieÎnceputul de an şcolar a adus şi primele şedinţe cu părinţii, de la care mulţi absentează, nemulţumiţi fiind de sumele de bani pe care trebuie să le plătească pentru finanţarea învăţământului gratuit. De aceste sume de bani nu-i exonerează nimeni, şi, dragi părinţi, nu este vina nici unui cadru didactic sau şef de ISJ despre această situaţie. Nu-i vina lor că sunt puşi în situaţia ingrată de a cere bani. Şi lor le este greu, suntem convinşi, mai ales că, la rândul lor, sunt părinţi şi cotizează la fel.

Trecând peste acest aspect, care an de an aprinde discuţii, dar peste care, de voie, de nevoie, se trece, pentru că statul român asigură bani limitaţi pentru desfăşurarea în condiţii optime a actului educaţional, paza şcolilor se alătură celorlalte cotizaţii… mai mult sau mai puţin obligatorii.

Nu-i bai, siguranţa contează. Dar ce faci atunci când pază – este, părinţii plătesc şi, totuşi, se întâmplă incidente dintre cele mai grave, vina cui aparţine? În acest context, dragi cadre didactice şi directori de şcoli, precum şi şefi de ISJ, am dori să nu vă supăraţi dacă sunteţi traşi de urechi pentru că paza plătită de părinţi nu-şi face treaba. Nu intenţionăm să vă denigrăm şi nici nu facem vreo referire la calitatea învăţământului. Nu avem intenţia de a vă jigni în vreun fel şi nici să vă condamnăm că nu vă faceţi meseria. Astea se reflectă în rezultate. Însă, şcoala presupune şi siguranţa elevului. Părinţii au obligaţia, conform contractelor pe care le încheie cu şcoala la fiecare început de an şcolar, să ia act de comportamentul elevului în timpul orelor de curs şi în pauze, să se asigure de bunul comportament al elevului, să ţină permanent legătura cu profesorii, învăţătorii şi dirigintele, să sprijine şcoala şi multe alte obligaţii. Ei bine, şi reciproca este valabilă, iar cadrele didactice, alături de conducerea unităţilor de învăţământ, pe lângă formarea educaţională, au obligaţia de a menţine un climat sigur în incinta şi curtea unităţii de învăţământ. Un proverb românesc spune că “paza bună trece primejdia rea”. Dar când paza nu-i bună, dar cotizaţia se plăteşte, cum este? Mai ales că mulţi contestă vehement existenţa angajării de către părinţi a firmelor de pază la şcoli. Ca o paratenză, acest aspect pare normal şi atâta timp cât copilul este în siguranţă, merge şi acest “târg”. Aşa că în urma a ceea ce vom relata nu aşteptăm scuze, aşteptăm să se ia atitudine şi incidente grave să nu se mai repete.

Incidentele la care facem referire sunt de la bătăi între elevi, persoane necunoscute care pătrund în unităţile de învăţământ alexăndrene, căci la acestea facem referire, fără a avea vreo legătură cu şcoala până într-acolo încât un copil în jur de 12 ani poate rămâne cu sechele pe viaţă pentru că a fost bătut până la pierderea cunoştinţei în curtea şcolii, în pauza dintre orele de curs. Noi credem că-i mai mult decât grav.

În speranţa că nu se va mai repeta incidentul şi pentru că nu divulgăm numele copilui, nici unităţii de învăţământ nu-i pomenim numele, dar asta nu înseamnă că ascundem ceva. Sub nici o formă. Este modul civilizat în care atragem atenţia asupra unui aspect grav, asupra felului în care angajaţii firmelor de pază care au contracte cu şcolile din Alexandria îşi fac treaba. Cum sub nasul lor sau alături de nasul, mai mult sau mai puţin sensibil la nevoile copiilor, al agenţilor de la pază şi foarte sensibil al firmelor care-i angajează şi care ameninţă cu rezilierea contractelor când vine vorba de neplata cotizaţiei, un copil de clasa a VI-a a fost bătut în aşa hal încât a rămas inconştient. Incidentul s-a petrecut în curtea unei şcoli din Alexandria în data de 20 octombrie 2015, după amiaza. Cei care încă îşi mai aduc aminte de incident aşa cum s-a petrecut (pentru că mulţi nu numai că susţin că a fost vorba de o mică altercaţie, nici nu-şi aduc aminte), povestesc despre faptul că băiatul a fost bătut de un grup de indivizi până a “rămas lat”. Cum de s-a putut întâmpla asta în condiţiile în care există pază? Unde era agentul de pază? Dacă nu face faţă, de ce mai e nevoie de existenţa lui? Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, părinţii copilului nu au fost anunţaţi, copilul a fost dus în clasă, unde şi-a revenit. După o oră şi-a pierdut cunoştinţa, din nou. În acel moment a fost solicitat Serviciul de Ambulanţă, copilul transportat la spital cu multiple traumatisme şi contuzii faciale, moment în care părinţii copilului, au fost anunţaţi, într-un final, asupra incidentului. În UPU i s-a acordat primul ajutor şi internat de urgenţă. După mai multe zile de tratament starea copilului nu s-a ameliorat, în sensul că în continuare avea momente în care îşi pierdea cunoştinţa şi a fost dus la Bucureşti pentru investigaţii suplimentare. În acest monent este sub stricta supraveghere a medicilor din capitală, dat fiind faptul că încă sunt episoade de pierdere a cunoştinţei.

Şi rămânem totuşi cu întrebarea: cât de sigure sunt şcolile noastre? În secunda în care copilul intră în şcoală, în secunda în care îi dai drumul la mânuţă, mai este oare el în siguranţă? Este lăsat dimineaţa la şcoală, dar îl mai găsim la prânz când ne întoarcem să îl luăm sau în ce condiţii îl găsim? Cineva a bătut un copil din curtea şcolii şi paznicul nu a făcut nimic pentru că nu a fost acolo, nimeni nu a povestit despre acest incident şi, revoltător este că s-a încercat ascunderea gunoiului sub preş şi protejarea paznicului. Or, normal ar fi să fie protejaţi copiii că de-aia este plătit individul, nu să stea să caşte gura, să lenevească pe holuri, să aştepte să iasă din tură sau cine ştie ce alte preocupări desfăşura acesta în timpul programului.

Necesitatea pazei a fost demonstrată în repetate rânduri de numeroasele conflicte produse de personaje care în mod normal nu ar fi trebuit să aibă acces în unităţile de învăţământ, dar şi de ieşirile violente ale elevilor-problemă, însă existenţa pazei formal nu încălzeşte pe nimeni, banii plătiţi de aproape toţii părinţii pentru firmele de pază sunt pentru siguranţa copilului, nicidecum pentru a asigura loculul de muncă al vreunuia care se vrea agent de pază şi se preface că-şi face treaba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.