Social

Pavel Mirea, managerul Muzeului Județean: “Între concert de muzică simfonică sau operă și manele, ce își doresc oamenii?”

“Ce își doresc oamenii să vadă? De-a lungul timpului, am observat că răspunsul ar fi o expoziție de reptile vii. Între concert de muzică simfonică sau operă și manele, ce își doresc oamenii? Acum serios…”, spune Pavel Mirea.

Ieri, s-a organizat, la Muzeul Județean Teleorman, Ziua Porților Deschise cu ocazia sărbătoririi Zilei Universale a Iei. La fel ca la celelalte evenimente din această lună, muzeul a fost aproape gol, deși, de această dată, a fost prezent un grup de 22 de elevi de la Școala Gimnazială “Mihai Viteazul” Alexandria, conduși de profesoara Loredana Chircu.

Întrebat din nou despre găsirea unei justificări pentru numărul scăzut al vizitatorilor la instituția de cultură teleormăneană, Pavel Mirea, managerul, spune cu dezamăgire “eu nu mai încerc să găsesc o justificare”.

“În zonele care nu sunt turistice, vizitatorii de bază sunt elevii. Știu de la colegi din județe similare din sud de aici. Copiii au fost și vor rămâne baza (…). Nu e vorba de promovare. Cum poți să promovezi? Am promovat cât am putut. Nu este numai la noi; se întâmplă și în alte județe. Numărul de vizitatori întotdeauna va fi unul limitat la plan local. Noi întotdeauna am avut și în evidențele noastre cele două tipuri de public, și anume cel reprezentat de vizitatorii propriu-ziși, iar celălalt, de alt public prezent la muzeu, și anume cei care au participat la evenimente. Nefăcând evenimente de tipul simpozioanelor, dezbaterilor, meselor rotunde, vizitatorii nu vin”, explică Pavel Mirea motivele pentru clădirea constant goală.

Cei 22 de elevi au putut vizita gratuit atât expozițiile temporare, cât și pe cele permanente. De asemenea, a fost ultima zi în care se putea vizita gratuit expoziția temporară “De prin sate adunate. Fotografii și costume populare din colecția Etnotique”. Potrivit declarației managerului Muzeului Județean Teleorman, expoziția va mai fi disponibilă o săptămână, însă există taxă de intrare.

Cât despre Ziua Universală a Iei, Pavel Mirea spune: “Povestea asta cu ia… i s-a făcut o reclamă foarte mare în ultima vreme la nivel, putem spune, global. Tocmai prin asta are impactul pe care îl are, dar, în general, acum vedeți că oamenii s-au axat și pe alte tipuri de activități. De exemplu, am avut în anii trecuți cu Șezătoarea Alexandria o activitate, dar anul acesta Șezătoarea Alexandria este invitată să participe cu alte grupuri de șezătoare la alte tipuri de evenimente.

Doamnele au promis că vor să facă în vara aceasta o expoziție la noi, să spunem mai bine, o mini-expoziție în care vor expune ce au lucrat dumnealor (ii, cămăși), având ca model iile noastre. Au avut această posibilitate să vadă și să își aleagă câte un model și să lucreze. Rămâne de văzut când se va face”.

În ceea ce privește numărul de expoziții temporare de-a lungul anilor, Pavel Mirea susține că au fost 174, majoritatea fiind pe temă etnografică, de când s-au mutat în locația curentă în 1997. Una dintre cele mai populare, în sensul că a fost vizitată de foarte mulți oameni, s-a numit “Figurine de ceară”. Managerul spera totuși ca alte expoziții să atingă o mai mare popularitate decât aceasta, cum ar fi expoziția din 2018 “Anotimpurile în lumea satului teleormănean” sau “Lemnul – cultura populară teleormăneană” din 2016, care a fost făcută în colaborare cu Muzeul Municipal de Istorie “Petre Voievozeanu” din Roșiorii de Vede. De asemenea, au colaborat, conform spuselor sursei citate, “un colecționar din Alexandria, care ne-a dat o tejghea de dulgher cu toate sculele, ca să arătăm și din ce se face, și cu un meșter popular din Dobrotești, care face fluiere și cavale”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.